Rachel Klamer Richard Murray relay.jpg
Olympische Spelen Parijs 2024

Triatlon (m) individueel

  • 30 juli t/m 30 juli 2024
  • Vanaf 08:00
  • Olympische Spelen Parijs 2024
Terug naar het overzicht

De triatlon tijdens de Olympische Spelen van Parijs is op 30 en 31 juli en op 5 augustus. Start en finish zijn bij Pont Alexandre III, een brug over de Seine in het centrum van Parijs. Ook deze Spelen staat de mixed relay weer op de planning.

TeamNL bestaat uit

  • Maya Kingma (individueel en mixed team relay)
  • Rachel Klamer (individueel en mixed team relay)
  • Mitch Kolkman (individueel en mixed team relay)
  • Richard Murray (individueel en mixed team relay)
  • Barbara de Koning (reserve mixed team relay)

Programma triatlon op de Olympische Spelen

Dinsdag 30 juli:
08:00 - 10:30 uur: mannen individueel met Mitch Kolkman en Richard Murray.

Woensdag 31 juli:
08:00 - 10:40 uur: vrouwen individueel met Maya Kingma en Rachel Klamer.

Maandag 5 augustus:
08:00 - 10:10 uur: gemengde estafette met Mitch Kolkman, Richard Murray, Maya Kingma en Rachel Klamer.

Triatlon op de Olympische Spelen

De triatlon staat sinds Sydney 2000 op de agenda van de Spelen. De olympische afstand bestaat uit 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen.  
 
In Tokio stond voor het eerst de team relay op het programma, ook wel mixed relay genoemd. Bij deze estafette doen twee mannen en twee vrouwen achter elkaar een zogenaamde sprint-triatlon, die bestaat uit 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen. Hierbij start als eerste een vrouw, dan een man, vervolgens weer een vrouw en tenslotte weer een man. De finishtijd van de laatste man geldt als totale eindtijd.

Vierde Spelen Rachel Klamer

Voor Rachel Klamer wordt het de vierde keer dat ze gaat deelnemen aan de Olympische Spelen. In Tokio in 2021 greep ze met een vierde plaats in de individuele wedstrijd net naast de medailles.

Maya Kingma debuteerde in Tokio met een elfde plek en doet in Parijs dus voor de tweede keer mee. Maya en Rachel maakten in 2021 ook deel uit van het mixed relayteam (samen met Marco van der Stel en Jorik van Egdom) dat ook als vierde eindigde in Tokio.

Richard Murray debuteerde in 2012 in Londen op de Olympische Spelen en finishte in Rio de Janeiro als vierde. Hij kwam toen nog uit voor Zuid-Afrika. In Tokio moest Richard verstek laten gaan na een operatie aan zijn hart vanwege hartritmestoornissen, zes weken voor de Spelen. Sinds mei 2022 komt Richard, die getrouwd is met Rachel Klamer, uit voor Nederland.

Mitch Kolkman maakt in Parijs zijn debuut op de Olympische Spelen.

 

Let op

In het programma nemen we alleen de onderdelen op waarop TeamNL, eventueel, in actie komt. Alles onder voorbehoud van wijzigingen.

Ga naar de officiële website

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle