Loran 1200X630 Min
Olympische Spelen Parijs 2024

Turnen (m) voltige finale

  • 3 augustus t/m 3 augustus 2024
  • Vanaf 17:16
  • Olympische Spelen Parijs 2024
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Onze turners en turnsters komen van 27 juli tot en met 5 augustus in actie tijdens de Olympische Spelen van Parijs. De wedstrijden vinden plaats in de Bercy Arena.

Vandaag staan toestelfinales op het programma.

TeamNL bestaat uit:

  • Loran de Munck
  • Sanne Wevers (reserve)

Foto: Loran de Munck (BSR Agency)

Programma toestelfinales turnen

3-8-2024:
17:16 uur: toestelfinale mannen voltige met Loran de Munck

5-8-2024:
12:00 - 15:15 uur: toestelfinale vrouwen balk. Sanne Wevers is eerste reserve.

Hoe werkt een toestelfinale?

In de toestelfinales staan de prestaties op één specifiek toestel centraal. De 8 turn(st)ers die tijdens de kwalificaties de hoogste scores op een toestel behalen kwalificeren zich voor de toestelfinales. Bij de toestelfinale mogen twee turn(st)ers per land aan een toestel mee doen. Zo kan het zijn dat een land drie turn(st)ers in de top 8 heeft gekwalificeerd, alleen de beste 2 komen in actie in de finale. In de finale wordt er gestreden om de medailles. 

De Olympische Spelen live kijken

Wil jij niks missen van de Olympische Spelen in Parijs? Kies dan voor HBO Max. Op dit platform vind je streams van alle 45 sporten!

Meer informatie

Historie turnen op de Olympische Spelen

Op de Olympische Spelen van Londen in 2012 wist Epke Zonderland geschiedenis te schrijven. Met een ongekend hoge score van 16,533 op de rekstok wist de ‘Flying Dutchman’ het olympisch goud te bemachtigen. Zonderland maakte het verschil met zijn hoge moeilijkheidsgraad. Zijn unieke combinatie van vluchtelementen - de Cassina/Kovacs/Kolman - en zijn perfecte afsprongen zorgen ervoor dat hij de olympische titel op de rekstok weet behalen.  

Gouden turnsters

Vier jaar na de gouden rekstokoefening van Epke Zonderland trad Sanne Wevers in zijn voetsporen. Op de Olympische Spelen van Rio 2016 turnde ze de oefening van haar leven in de finale van het onderdeel balk. Met een score van 15,466 werd ze de eerste Nederlandse turnster ooit die een individuele medaille behaalde op de Spelen.

Sanne was niet de eerste Nederlandse turnster op het erepodium. In 1928, tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam, was er al goud voor de Nederlandse turnvrouwen. Het gymnastiek, zoals het toen werd genoemd, stond voor vrouwen voor het eerst op de agenda. Individuele onderdelen waren er nog niet. De turnsters waren bovendien de eerste Nederlandse vrouwen ooit die een gouden olympische medaille veroverden.

Let op

In het programma nemen we alleen de onderdelen op waarop TeamNL, eventueel, in actie komt. Alles onder voorbehoud van wijzigingen.

Ga naar de officiële website

Gerelateerde artikelen

Toon alle