Marit Bouwmeester met vlag.jpg
Olympische Spelen Parijs 2024

Zeilen ILCA 6, ILCA 7 fleetraces

  • 1 augustus t/m 5 augustus 2024
  • Vanaf 12:00
  • Olympische Spelen Parijs 2024
Terug naar het overzicht

Het zeilen tijdens de Olympische Spelen van Parijs is van 28 juli tot en met 8 augustus. De wedstrijden worden gevaren op de Middellandse Zee bij Marseille.

Van 1 tot en met 6 augustus vinden de olympische races plaats in de  ILCA 6 (vrouwen) en ILCA 7 (mannen). Deze klassen worden ook wel aangeduid als women's dinghy en men's dinghy. 

TeamNL bestaat uit:

  • Marit Bouwmeester (ILCA 6)
  • Duko Bos (ILCA 7)

Foto: Marit Bouwmeester, olympisch kampioen in 2016.

Marit Bouwmeester doet in Marseille al voor de vierde keer mee aan de Olympische Spelen. In de drie voorgaande edities won ze van elke kleur een medaille: zilver in Londen 2012, goud in Rio 2016 en brons drie jaar geleden in Tokio.

Voor Duko Bos worden het zijn eerste Olympische Spelen.

Programma:

De planning is dat dagelijks de eerste races om 12:00 uur beginnen, maar afhankelijk van het weer kan dit later worden. Ook kunnen races worden geschrapt.

1 augustus

ILCA 6: race 1 en 2
ILCA 7: race 1 en 2

2 augustus

ILCA 6: race 3 en 4
ILCA 7: race 3 en 4

3 augustus

ILCA 6: race 5 en 6
ILCA 7: race 5 en 6

4 augustus

ILCA 6: race 7 en 8
ILCA 7: race 7 en 8

5 augustus

ILCA 6: race 9 en 10
ILCA 7: race 9 en 10

6 augustus

ILCA 6 medalrace (eventueel Marit Bouwmeester)
ILCA 7 medalrace (eventueel Duko Bos)

Hoe werkt het?

Alle deelnemers starten tegelijkertijd aan de wedstrijd. Dat noemen we fleetracen. Dagelijks worden er drie races gezeild. De winnaar van elke race krijgt 1 punt, de nummer 2 krijgt 2 punten etc. Na alle reguliere wedstrijden wordt het minste resultaat geschrapt. De beste tien boten zeilen afsluitend de medalrace, waarin dubbele punten worden uitgedeeld. Degene met aan het eind het minste aantal punten wint het toernooi.

Historie

Zeilen stond al op het programma van de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 in Athene. De wedstrijden konden echter niet doorgaan vanwege het slechte weer. De eerste olympische zeilwedstrijden waren daarom in 1900 in Meulan (ten westen van Parijs).

Sindsdien zijn de categorieën waarin wordt gevaren voortdurend in ontwikkeling. In Marseille wordt er in tien disciplines om de medailles gezeild: vier bij de mannen, vier bij de vrouwen en twee gemengde boten. 

ILCA 6 (v), ILCA 7 (m), 49erFX (v), 49er (m), windsurfen (iQfoil, m/v), kitesurfen (Formula Kite, m/v), Nacra 17 (mixed), 470 (mixed).

Behalve in de 470 en de Formula Kite voor mannen doet TeamNL overal aan mee.

Laser

De ILCA 6 en ILCA 7 heetten tot voor kort laser en laser radial. Het cijfer staat voor het zeiloppervlak, 7 m2 voor de mannen en 6 m2 voor de vrouwen. 
 
De regels zijn aangepast waardoor er meer botenbouwers zijn toegelaten. De ILCA is echter nog steeds een strikte eenheidsklasse die vanwege de eenvoud en geringe afschrijving zeer toegankelijk is. 
 
Daardoor is deze boot nog steeds de meest wijdverspreide en bestverkochte in de wereld. En om die reden nog steeds olympisch. Logisch gevolg is dat de competitie sterk is en de concurrentie groot, net zoals het aantal deelnemers.

 

Let op

In het programma nemen we alleen de onderdelen op waarop TeamNL, eventueel, in actie komt. Alles onder voorbehoud van wijzigingen.

Naar de officiële website

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle