Vink En Schröder BSR AGENCY 900X600
Paralympische Spelen Parijs 2024

Rolstoeltennis (q) dubbelspel finale, (v) halve finale en (m) kwartfinale

  • 4 september t/m 4 september 2024
  • Vanaf 12:00
  • Paralympische Spelen Parijs 2024
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Het rolstoeltennis op de Paralympische Spelen van Parijs vindt van 30 augustus tot en met 7 september plaats. Er wordt getennist in het Roland Garros stadion. 

TeamNL bestaat uit:

  • Niels Vink
  • Sam Schröder
  • Tom Egberink
  • Ruben Spaargaren
  • Aniek van Koot
  • Diede de Groot

Foto: Sam Schröder en Niels Vink op de Paralympische Spelen van Parijs (BSR Agency).

Programma rolstoeltennis

Woensdag 4 september 2024: 12:00 - 19:30 uur

  • 12:00 uur: mannen enkelspel kwartfinale: Alfie Hewett (GBR)- Ruben Spaargaren. Ruben verliest helaas met 2-0 (6-1,6-4)
  • na 12:00 uur: quads dubbelspel finale met Sam Schröder en Niels Vink - Lapthorne/Slade (GBR) Sam Schöder en Niels Vink zijn Paralympisch kampioen bij de dubbel quad!
  • Na 12:00 uur: vrouwen enkelspel halve finale: Aniek van Koot - Yui Kamiji (JPN). Anniek verliest haar duel met 1-2. Ze gaat op voor brons.
  • Na 12:00 uur: vrouwen enkelspel halve finale: Diede de Groot - Ziying Wang (CHN). Diede wint met 2-0 van de Chinese en komt vrijdag in actie in de finale.
  • Na 12:00 uur: mannen enkelspel kwartfinale: Tom Egberink - Tokito Oda (JPN). Tom weet helaas niet te winnen en is uitgeschakeld.

Rolstoeltennis 

In rolstoeltennis gelden dezelfde afmetingen van het speelveld, nethoogte en rackets als regulier tennis, maar er zijn twee belangrijke verschillen. Ten eerste mogen de spelers gebruikmaken van speciaal ontworpen rolstoelen. De innovatie van die tennisrolstoelen ontwikkelt zich nog altijd. In Parijs zullen bijvoorbeeld meer tennissers te zien zijn in een zogenaamde kniezit. Tennissers zitten dan niet in de meer traditionele manier in hun stoel, maar in een op hun lichaam aangepaste mal op hun knieën.  

Ten tweede mag de bal maximaal twee keer stuiteren, waarbij de tweede stuiter ook buiten de lijnen van het speelveld mag plaatsvinden. 

Categorieën  

Er zijn drie categorieën binnen het rolstoeltennis: mannen, vrouwen en quads. In elke categorie zijn er zowel enkel- als dubbeltoernooien is opgedeeld in twee hoofdklassen: de Open klasse en de Quad klasse, afhankelijk van de aard en omvang van de beperking van de sporters.

Quad-klasse 

De quad klasse is voor spelers die naast een beperking aan hun benen ook een beperking aan hun armen hebben. Dit kan het gevolg zijn van een hoge dwarslaesie, halfzijdige verlamming, of amputaties aan zowel arm als been. Deze beperkingen beïnvloeden hun vermogen om de rolstoel te besturen en het racket vast te houden. Sommige quad-spelers hebben hun racket aan hun arm bevestigd.  

Deze klasse wordt soms 'mixed' genoemd, omdat zowel mannen als vrouwen tegen elkaar uit kunnen komen. 

Paralympische Talentdag 2024

Ongeveer dertig procent van de paralympische ploeg bestaat uit sporters die ooit op een Paralympische Talentdag zijn ontdekt. Op zondag 20 oktober 2024 is er weer een talentdag. Ben jij tussen de 12 en 35 jaar oud, sportief, gemotiveerd en heb je een lichamelijk, visuele en/of licht verstandelijke handicap? Dan ben jij wellicht de talentvolle sporter die we zoeken. Meld je aan en ontdek of jij kunt deelnemen aan de Paralympische Talentdag.

Meer informatie

Geschiedenis rolstoeltennis

Rolstoeltennis werd in 1976 geïntroduceerd door Brad Parks, een Amerikaan die na een skiongeluk een dwarslaesie opliep. Hij ontwikkelde bij zijn revalidatie de basisregels van rolstoeltennis. In 1980 werd rolstoeltennis officieel erkend als sport. En acht jaar later, in 1988, werd het voor het eerst opgenomen als demonstratiesport bij de Paralympische Spelen in Seoul.

Tijdens de Paralympische Spelen in Barcelona, vier jaar later, maakte rolstoeltennis zijn officiële paralympische debuut. Sinds 2007 wordt rolstoeltennis gespeeld op alle vier de Grand Slams.

De laatste Nederlandse man die het enkelspel won op de Paralympische Spelen, was Robin Ammerlaan in Athene 2004.

Bij de vrouwen zijn het vooral de Nederlanders die voor het goud gaan. Monique van den Bosch (1992) en Maaike Smit (1996) wonnen de eerste twee edities. Esther Vergeer was tussen 2000 en 2012 vier keer  de beste in het enkelspel. Daarnaast won ze ook drie keer het dubbelspel. 

In Rio 2016 was het Jiske Griffioen, in Tokio Diede de Groot die het goud pakte in het enkelspel. Diede won met Aniek van Koot drie jaar geleden ook het dubbelspel. Bij de quads waren Sam Schröder en Niels Vink de beste in het dubbelspel.

Let op

In het programma nemen we alleen de onderdelen op waarop TeamNL, eventueel, in actie komt. Alles onder voorbehoud van wijzigingen. Voor het volledige programma, kijk op de website van de organisatie.

Ga naar de officiële website

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle