Charlon Kloof EK Kwal NEDKRO Foto NBB (2)
Olympisch kwalificatietoernooi

Pré-OKT

  • 12 augustus t/m 20 augustus 2023
  • Vanaf 10:30
  • Istanbul
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 12 tot en met 20 augustus spelen onze basketballers het pré-olympisch kwalificatietoernooi. De Orange Lions spelen in groep D tegen Kroatië, België en Zweden. De nummers één en twee gaan naar de halve finales waarin wordt gekruist met groep C (Turkije, IJsland, Bulgarije en Oekraïne).

TeamNL bestaat uit:

Terrence Bieshaar (Landstede Hammers)
Jesse Edwards (West Virginia, USA)
Kai Edwards (Juaristi, Spanje)
Tristan Enaruna (Cleveland State, USA)
Yannick Franke (PAOK Thessaloniki, Griekenland)
Tim Hoeve (Landstede Hammers)
Mohamed Kherrazi (Leuven Bears, België)
Charlon Kloof (FC Porto, Portugal)
Rienk Mast (Nebraska, USA)
David N'Guessan (Kansas State, USA)
Emmanuel Nzekwesi (Cholet Basket, Frankrijk)
Luuk van Bree (Zorg en Zekerheid Leiden)
Keye van der Vuurst de Vries (Filou Oostende, België)
Boyd van der Vuurst de Vries (Landstede Hammers)
Dylan van Eyck (Juaristi, Spanje)
Marijn Ververs (Zorg en Zekerheid Leiden)

Programma TeamNL

zondag 13 augustus 
Nederland-Zweden

maandag 14 augustus
Nederland-België

woensdag 16 augustus
Nederland-Kroatië

vrijdag 18 augustus
Halve finales (nrs. 1 en 2)

zondag 20 augustus
Finale

De start van een verandering
In februari 2024 start voor het nationale mannenteam de kwalificatiereeks voor EuroBasket 2025. Doelstelling is om, na deelnames in 2015 en 2022, wederom plaatsing voor het EK in 2025 te bewerkstelligen.

De nieuwe bondscoach Arik Shivek beschouwt aankomende zomer als de start van een verandering voor het nationale team. “Want Nederland moet uiteindelijk wedstrijden op EK’s gaan winnen. We bouwen met veel jong talent aan een ploeg die de legacy van het Nederlands basketball omhoog gaat brengen. Ervaren jongens als Keye, Charlon en Yannick moeten daar het voortouw in nemen. Ik beoordeel de jongens op passie, werklust en samenspel.”

Regio Europa
De Nederlandse Basketball Bond heeft de mannenploeg ingeschreven voor het pré-olympisch kwalificatietoernooi voor de Spelen van Parijs in 2024. Er doen veertig landen uit vijf wereldwijde regio’s aan mee. Nederland mag deelnemen, omdat het de tweede ronde van de kwalificatie voor de FIBA World Cup 2023 haalde, maar zich niet plaatste voor het WK.

De regio Europa mag twee van de vijf preolympische kwalificatietoernooien organiseren, met acht landen per toernooi. De andere drie toernooien zijn in Amerika, Afrika en Azië/Oceanië. De toernooien worden gehouden van 12 t/m 20 augustus. Turkije en Polen/Estland zijn door de FIBA aangewezen om de twee Europese toernooien te hosten.

De vijf winnaars voegen zich bij negentien landen van de FIBA World Cup 2023, zodat er een deelnemersveld van 24 landen ontstaat voor de FIBA Olympic Qualifying Tournaments die in juni en juli van 2024 staan gepland.

Realistisch
Over de aankomende preolympische kwalificatiewedstrijden zegt Shivek: “Al onze doelen starten met een heel klein doel: een wedstrijd winnen. En daarna nog één. En nog één. We moeten realistisch zijn, we staan voor een grote opgave. Maar wat we ook willen bereiken, al is het een wereldtitel: dat begint met één winstpartij.”

Gerelateerde sporters

Toon alle 3

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle