Cricket team 2023 BSR_AGENCY 1500x1000.jpg
Wereldkampioenschap

WK T20

  • 4 juni t/m 30 juni 2024
  • Vanaf 12:00
  • West Indië/VS
Terug naar het overzicht

Het wereldkampioenschap T20 wordt van 4 juni tot 30 juni gehouden in West-Indië en de Verenigde Staten. Het is het eerste WK cricket waarbij wedstrijden worden gespeeld in de Verenigde Staten. Engeland is de titelverdediger, nadat het Pakistan in de finale van de vorige editie had verslagen.

TeamNL bestaat uit:

Aryan Dutt (Hermes DVS)
Bas de Leede (Durham CCC)
Daniel Doram (Leeward Islands)
⁠Fred Klaassen (Kent CCC)
Kyle Klein (HBS, traveling reserve)
Logan van Beek (Wellington Firebirds)
Max O’Dowd (Kampong)
Michael Levitt (Voorburg CC)
⁠Paul van Meekeren (Weston-Super-Mare)
Scott Edwards (captain, wicketkeeper (Kampong)
Sybrand Engelbrecht (Voorburg CC)
Teja Nidamanuru (VRA)
⁠⁠Tim Pringle (Northern Districts)
Vikram Singh (VRA)
Viv Kingma (Voorburg CC)
Wesley Barresi (HBS)

Programma
Aan deze editie doen twintig landen mee, die worden verdeeld in vier groepen van vijf. De twee beste teams in elk van de groepen gaan naar een Super Eight-fase, waar de overige teams worden opgesplitst in twee groepen van vier.

Nederland speelt zijn vier poulewedstrijden op vier verschillende locaties. Het schema is als volgt:
 
4 juni, 17:30 uur: Nederland-Nepal, Dallas (VS)
8 juni, 16:30 uur: Nederland-Zuid Afrika, New York (VS)
13 juni, 16:30 uur: Nederland-Bangladesh, Kingstown (St Vincent and the Grenadines)
17 juni, 02:30 uur: Nederland-Sri Lanka, Gros Islet (St. Lucia)
 
Alle nummers 1 en 2 van de vier poules plaatsen zich voor de volgende fase, de Super Eight. Na deze fase zijn er nog halve finales en een finale. Een T20-cricketwedstrijd duurt gemiddeld drie uur. 

Alle wedstrijden van Nederland zullen door de NOS worden gelivestreamd.

Twenty20
T20 (Twenty20) is een nieuwe, snelle cricketvariant waarin beide teams maximaal 20 overs (120 ballen) spelen. Het standaard cricket gaat over 50 overs. Het wereldkampioenschap T20 wordt om de twee jaar wordt gehouden, voor het eerst in 2007. 

Bondscoach Ryan Cook: "We hebben een uitgebalanceerd team kunnen selecteren waarvan we zeker weten dat het in staat zal zijn om te presteren tegen de tegenstanders waarmee we in de VS en West-Indië te maken krijgen. Alle spelers hebben goed getraind en zijn betrokken geweest bij de recente ProSeries met een aantal prima optredens die de diepte en kwaliteit van het Nederlandse cricket laten zien. We hebben goed gepresteerd in de laatste twee World Cups waaraan we hebben deelgenomen en zullen ons uiterste best doen om de volgende ronde van het toernooi te bereiken." (KNCB)

West-Indië

West-Indië is geen soeverein land, maar een cricketteam dat meerdere landen en gebieden in het Caribisch gebied vertegenwoordigt. Denk aan Barbados, Jamaica, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia en het Nederlandse Sint Maarten.

Het team wordt gezien als een van de beste in de wereld en komt ook uit op internationale toernooien, zoals WK's. De bijnaam van het team is de Windies, wat is afgeleid van het Engelse West Indies. Omdat de spelers uit meerdere landen komen, heeft het team een eigen vlag. 

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen