Niek Van Der Velden Beijing BSR AGENCY
Wereldkampioenschap

WK freestyle skiën en snowboarden

  • 19 februari t/m 5 maart 2023
  • Vanaf 15:30
  • Bakuriani
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 19 februari tot en met 5 maart worden in Bakuriani de wereldkampioenschappen freestyle skiën en snowboarden gehouden. Voor het eerst in de geschiedenis is het tweejaarlijkse evenement in Georgië.

Nederlandse deelname:

Mannen: Niek van der Velden, Sam Vermaat, Casper Wolf, Glenn de Blois

Vrouwen: Michelle Dekker, Melissa Peperkamp, Nienke Poll en Janneke Berghuis

Freestyle Skiën
Moguls of mogulskiën is een discipline in het freestyle skiën. De skiërs maken een afdaling over een hobbelige piste, ook wel buckelpiste. Onderweg moeten ze over twee schansen, waarbij ze punten krijgen voor de sprongen. In combinatie met de tijd en de score voor de skitechniek levert dit de eindscore op. Er zijn wedstrijden voor singles, waarbij de deelnemers één voor één afdalen. Bij dual moguls gaan ze in tweetallen tegen elkaar en valt er steeds een af.

Snowboarden
In het Georgische Bakuriani zal een contigent Nederlanders in actie komen binnen verschillende snowboarddisciplines. Zo komt Michelle Dekker in actie binnen het alpine snowboarden. Niek van der Velden, Melissa Peperkamp, Sam Vermaat en Casper Wolf komen in actie op de snowboard freestyle-onderdelen. Glenn de Blois en Nienke Poll komen in actie op de snowboardcross (ook wel SBX).

Michelle Dekker loopt al even mee binnen het snowboarden en stond onder andere al aan de start van drie verschillende Olympische Spelen (2014, 2018 en 2022). Toch lijkt ze nu bezig met haar echte doorbraak. Zo won Michelle bijna brons op de Olympische Spelen van Beijing in 2022, maar werd ze uiteindelijk vierde. In december 2022 won ze in het Italiaanse Carezza de eerste World Cup uit haar carrière.

Melissa Peperkamp behaalde net als Van der Velden een zesde plek in de olympische finale van de big air tijdens de Olympische Spelen van Beijing in 2022. Verder verzamelde ze een reeks top 10-klasseringen op de World Cup-tour, won ze het Europa Cup-klassement in 2021 en won ze zilver op de Jeugd Olympische Spelen in 2020.

De 17-jarige Sam Vermaat is bezig aan z’n doorbraak en laat een steeds hoger niveau zien op de World Cups, waar z’n beste prestatie tot nu toe een 17e plek was. In 2021 won Sam brons op de slopestyle tijdens het JWK.

Casper Wolf wordt dit seizoen geteisterd door blessures naar aanleiding van valpartijen. 2022/2023 is dus nog niet helemaal zijn seizoen, maar toch heeft ook deze Nederlander veel in z’n mars. Casper werd onder andere 14e op de slopestyle van het WK 2021.

Doorzettingsvermogen
Glenn de Blois boekt de afgelopen jaren successen op basis van talent, maar vooral doorzettingsvermogen. Niks is de snowboarder uit De Lier aan komen waaien, maar hard werken brachten hem onder andere een World Cup-zege in Chiesa in Valmalenco in 2021. Zijn goede prestaties brachten Glenn ook naar de Olympische Spelen van Beijing in 2022.

Niek van der Velden is inmiddels ook een bekend gezicht binnen het snowboarden. Zo kwalificeerde hij zich zowel voor de Olympische Spelen van 2018 als 2022. In 2018 brak hij z’n schouder een dag voor de olympische wedstrijd, maar in 2022 toonde Van der Velden z’n klasse met een zesde plek in de Olympische finale op de big air. Op de slopestyle behaalde Van der Velden al eens een tweede plek bij een World Cup-wedstrijd. Op de slopestyle werd hij ook al zesde op het WK in 2019.

Nienke Poll is bezig om door te breken bij het grote publiek. Poll brak haar rug nog in 2021, maar is nog sterker teruggekomen. Zo maakte Poll onlangs ook al haar World Cup-debuut. De WK-deelname van Poll betekent dat Nederland met De Blois en Poll ook in actie zal komen op het teamevent, wat een extra medaillekans betekent. (Bron: NSkiV)

Belangrijke data WK Snowboarden:

Michelle Dekker – parallelreuzenslalom – 19 februari

Michelle Dekker – parallelslalom – 21 februari

Niek van der Velden, Melissa Peperkamp, Sam Vermaat, Casper Wolf – slopestyle – 24, 26 & 27 februari

Glenn de Blois, Nienke Poll – snowboardcross – 2, 3 & 4 maart

Niek van der Velden, Melissa Peperkamp, Sam Vermaat, Casper Wolf – slopestyle – 4 & 5 maart

Belangrijke data WK freestyle skiën

Janneke Berghuis – moguls - zaterdag 25 februari vanaf 11.30

Janneke Berghuis – dual moguls - zondag 26 februari vanaf 11.30

Gerelateerde artikelen

Toon alle