Martina Wegman OS 2020 BSR AGENCY 750X500
Wereldkampioenschap

WK kanoslalom

  • 19 september t/m 24 september 2023
  • Vanaf 11:30
  • Lee Valley
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 19 tot en met 24 september vinden de WK kanoslalom plaats in het Britse Lee Valley. Tijdens dit toernooi kunnen onze kanoslalommers een ticket voor Parijs 2024 bemachtigen. Hiervoor moeten ze minimaal bij de K1 minimaal top 15 behalen en bij de klasse C1 minimaal top 12.

TeamNL bestaat uit

K1 heren: Sam Oud en Dirk Hermans
K1 dames: Martina Wegman en Lena Teunissen

C1 heren: Joris Otten en Sören Loos
C1 dames: Lena Teunissen

CSLX heren: Sam Oud
CSLX dames: Martina Wegman en Lena Teunissen

Wereldtitels en olympische tickets

Naast de wereldtitels wordt er ook gestreden om een Olympisch ticket. Per kanodiscipline moet zowel het land als de atleet zich kwalificeren voor de Olympische Spelen. Voor de landenkwalificatie moet een Nederlandse sporter dit WK het volgende resultaat behalen: 

K1 M/V: Top 15

C1 M/V: Top 12

Om je als sporter te kwalificeren voor de Spelen, moet je voldoen aan de prestatie-eis van NOC*NSF. Indien meerdere Nederlandse sporters aan de prestatie-eis voldoen, is er een nationale selectie nodig om te bepalen wie Nederland mag vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. 

Hoop op een medaille

Als Joris zich plaatst voor Parijs 2024 is hij de eerste Nederlandse man ooit die in de C1 klasse op de Spelen zal varen. Martina is de enige van de Nederlanders met olympische ervaring. Tijdens de Spelen van Tokio 2020 plaatste ze zich in de K1 slalom discipline voor de finale en eindigde daarin als zevende.

Martina kijkt uit naar het WK. “Het is fijn dat na een lange voorbereiding het WK eindelijk begint. Ik ben sinds februari weg van huis, dus het seizoen is vrij lang. Mijn doel is een goede wedstrijd te varen en me te plaatsen voor de finale. Natuurlijk is er hoop op een medaille, daarvoor moet ik het beste van mezelf laten zien in de boot en een persoonlijke topprestatie leveren.” 

“De voorbereidingen voor de eerste helft van het seizoen waren niet optimaal. Tijdens een van de transporten is mijn kajak gebroken. Die heb ik net voor de European Games eind juni weten te vervangen. Inmiddels ben ik er aan gewend geraakt en voel ik me weer wat beter en zekerder op het water. Kortom, fysiek en mentaal voel ik me goed.”  

Coach Jure Lenarcic begeleidt Wegman en Teunissen. De Sloveen kijkt met vertrouwen naar het WK. “Om ons voor te bereiden op dit WK hebben we twee trainingskampen gehad, plus tien dagen training voor de wedstrijd. Ik denk dat onze atleten het water en de stroming heel goed kennen en dat we goed voorbereid aan het toernooi beginnen. Ons doel is om ten minste één plek voor de Olympische Spelen te bemachtigen, maar ik denk dat we als land in staat zijn om in meer dan één discipline een olympisch startbewijs te veroveren.” 

Programma:

20 september met Lena en Joris

11:30 vrouwen kano heats run 1
12:35 mannen kano heats run 1
15:00 vrouwen kano heats run 2
15:44 mannen kano heats run 2

 

21 september Lena en Martina

10:00 vrouwen kajak heats run 1
11:24 mannen kajak heats run 1
14:30 vrouwen kajak heats run 2
15:34 mannen kajak heats run 2

 

22 september (onder voorbehoud met Lena en Joris)

11:03 vrouwen kano halve finale (top 30)
12:08 mannen kano halve finale (top 30)
14:35 vrouwen kano finale (top 10)
15:12 mannen kano finale (top 10)

 

23 september (onder voorbehoud met Lena en Martina) 

11:03 vrouwen kajak halve finale (top 30)
12:08 mannen kajak halve finale (top 40)
14:35 vrouwen kajak finale (top 10)
15:12 mannen kajak finale (top 10)

 

24 september Lena en Martina

10:00 vrouwen kajak cross time trials
10:59 mannen kajak cross time trials
12:55 vrouwen kajak cross heats
13:19 mannen kajak cross heats
14:34 vrouwen kajak cross kwartfinales
14:52 mannen kajak cross kwartfinales
15:10 vrouwen kajak cross halve finales
15:19 mannen kajak cross halve finales
15:30 vrouwen kajak cross finale
15:36 mannen kajak cross finale


Nederlandse tijden.

Hoe werkt kanoslalom?

Kanoslalom wordt gevaren over een wildwaterparcours. Op het parcours hangen twintig poortjes boven het water. De poortjes moeten in een door nummers aangeven volgorde gevaren worden, waarbij er een onderscheid is tussen de vaarrichting van de groen-witte poortjes en de rood-witte poortjes.

De groen-witte poortjes worden met de stroomrichting mee gevaren en de rood-witte poortjes tegen de richting van de stroom in. Het is de bedoeling om het parcours zo snel mogelijk af te leggen, maar zodra je een poortje raakt of mist krijg je strafpunten.

Het aanraken van een poortje is twee strafpunten, het missen of fout varen van een poortje is vijftig strafpunten. De tijd in secondes plus de strafsecondes uit twee runs opgeteld vormen de eindscore. De sporter met de laagste score heeft gewonnen.

Foto: Martina Wegman op de Olympische Spelen 2023 (BSR Agency)

Gerelateerde sporters

Toon alle 3

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen