Parabaanwielrennen Bangma Bos 2
Wereldkampioenschap

WK parabaanwielrennen

  • 20 maart t/m 24 maart 2024
  • Vanaf 13:00
  • Rio de Janeiro
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 20 tot en met 24 maart vinden in Rio de Janeiro de WK parabaanwielrennen plaats. 

TeamNL bestaat uit:

Tristan Bangma & Patrick Bos (MB)
Daniel Abraham (MC5)
Martin van de Pol (MC5)
Matthijs Drenth (MC3)
Caroline Groot (WC5)
Aniek van den Aarssen (WC3)

Laatste competitiemoment
In totaal vaardigt TeamNL zeven renners af voor deze mondiale titelstrijd. Voor de baanspecialisten is dit WK het laatste competitiemoment om zich in de selectie te rijden voor de Paralympische Spelen van Parijs.

Bondscoach Floris Goesinnen zag zijn baanselectie de afgelopen jaren al hoge ogen gooien en weet dat de sporters ook nu met veel ambitie afreizen naar Brazilië. "Op de tandem zal Tristan Bangma met piloot Patrick Bos opnieuw op jacht gaan naar goud op de achtervolging,  waarbij op de traditioneel snelle baan in Brazilië een wereldrecord als onuitgesproken ambitie wellicht tot de mogelijkheden behoort."

"Op de sprint is het uitkijken naar Aniek van den Aarssen (WC3) en Caroline Groot(WC5) waarbij Caroline haar titel van Glasgow verdedigt en Aniek aast op revanche na een wereldtitel in 2022 en een tweede plek in 2023 op de 500 meter. Aniek mikt ook op succes op de individuele achtervolging en daarmee het complete omnium.’’

Aansluiting
Op de individuele nummers bij de mannen komen drie renners in actie. Goesinnen. "Bij de mannen hopen we dat Martin van de Pol (MC5) en Matthijs Drenth (MC3) kunnen bevestigen nadat ze vorig jaar definitief de aansluiting met de absolute baantop hebben gemaakt, met tweede plekken op de achtervolging."

"Daniel Abraham (MC5) maakt de selectie compleet en heeft als hardrijder twee kansen op een titel. De individuele achtervolging en als regerend kampioen op de scratch. Na een complete overwintering in Namibië (Windhoek) op hoogte en in de hitte is hij klaar om te oogsten in de Braziliaanse hoge temperaturen." (Bron: KNWU)

Onderdelen

Het parabaanwielrennen kent verschillende onderdelen:

– Normale fietsen met enkele kleine aanpassingen (C1 t/m C5)

– Tandems, voor visueel beperkten (B)

De afkortingen staan voor de Engelse benamingen: C (cycle) en B (blind).

Elke groep wordt onderverdeeld in verschillende categorieën, afhankelijk van de ernst van de beperking. Zowel voor de mannen (M) als de vrouwen (W) zijn er vijf categorieën voor fietsers en één voor tandems. Hoe lager het cijfer, hoe groter het functieverlies. In tegenstelling tot op de weg zijn er op de baan geen onderdelen voor handbikers en driewielers.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen