Mathieu Van Der Poel Juicht Wk oostende 2021 ANP
Wereldkampioenschap

WK veldrijden

  • 4 februari t/m 5 februari 2023
  • Vanaf 15:00
  • Hoogerheide
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Op 4 en 5 februari rijden de veldrijders in Hoogerheide het wereldkampioenschap. Lucinda Brand en de Brit Thomas Pidcock verdedigen hun titel. 

Nederlandse deelname:

Vrouwen: Fem van Empel, Puck Pieterse, Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema, Inge van der Heijden, Annemarie Worst, Aniek van Alphen.

Mannen: Lars van der Haar, Mathieu van der Poel, Pim Ronhaar, Joris Nieuwenhuis, Ryan Kamp, Mees Hendrikx, Corné van Kessel.

De vrouwenwedstrijd is zaterdag vanaf 15:00 uur. De mannen starten zondag om dezelfde tijd. Beide wedstrijden zijn live te zien bij de NOS.

Vertrouwen
De Nederlandse ploeg reist met vertrouwen af naar deze mondiale titelstrijd op eigen bodem. Bondscoach Gerben de Knegt verwacht dat zijn renners (m/v) in alle categorieën voor de medailles mee kunnen strijden en ziet volop kansen op een aantal wereldtitels voor eigen publiek.

Bij de mannen en de vrouwen had Nederland gezien de landenranking recht op zeven startplekken. Bij de vrouwen mag De Knegt dit aantal aanvullen met Europees kampioene en wereldbekerwinnares Fem van Empel en uittredend wereldkampioene Marianne Vos. De laatste heeft echter wegens een blessure moeten afzeggen. "Toch was het bij de vrouwen uiteindelijk nog lastig selecteren, omdat we daar in de breedte zo sterk zijn," licht De Knegt toe.

"Voor de laatste plek moest ik nog kiezen tussen Aniek van Alphen en Manon Bakker. Hoewel Manon dit seizoen zeker ook goede dingen heeft laten zien, geeft de vorm van de afgelopen weken de doorslag in het voordeel van Aniek. Ik denk dat we bij de vrouwen met Fem van Empel en Puck Pieterse twee rensters hebben, die er de afgelopen tijd qua vorm bovenuit steken en als favorieten voor de wereldtitel starten, maar we hebben zeker meer rensters in huis die voor de medailles mee kunnen strijden."

Shirin van Anrooij, dit seizoen al winnares van een wereldbekerwedstrijd, heeft besloten uit te komen bij de beloften.

Tweestrijd
Bij de mannen denkt De Knegt dat met name Mathieu van der Poel de grote oranje troef gaat zijn. "Ik kijk met iedereen uit naar een mooie tweestrijd tussen Mathieu en Wout van Aert op een parkoers dat naar verwachting nog wat modderig zal zijn en daardoor niet te snel. Ik hoop vooral op een eerlijke strijd, zonder pech. Wordt het een tactisch steekspel, dan zijn er wellicht nog meer kapers op de kust. Mathieu zal voor niets minder dan de winst gaan."

Foto: Mathieu van der Poel, in 2021 wereldkampioen in Oostende (ANP).

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen