Maya Kingma Wint Triatlon Leeds 2021 BSR AGENCY 900X585
Wereldkampioenschap

World Triatlon Championship Series

  • 27 mei t/m 27 mei 2023
  • Vanaf 10:00
  • Cagliari
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

De elite triatleten komen 27 mei in actie in de World Triathlon Championship Series-race in Cagliari. 

TeamNL bestaat uit:

Maya Kingma, Rachel Klamer, Rani Škrabanja, Barbara de Koning en Richard Murray

Pittoresk
Na de eerste editie in 2022 keert de World Triathlon Championship Series (WTCS) zaterdag terug op Sardinië. TeamNL komt met vijf triatleten aan de start: Maya Kingma, Rachel Klamer, Rani Škrabanja, Barbara de Koning en Richard Murray.

Het pittoreske Poette Beach in Cagliari, in het zuiden van Sardinië, is zaterdag het decor voor een triatlon over de standaardafstand (1,5 km zwemmen, 38 km fietsen en 10 km lopen). Het is de favoriete afstand van Maya Kingma (foto) die twee weken geleden in Yokohama indruk maakte door na haar enkelblessure, in haar eerste internationale wedstrijd van het seizoen, als zesde te eindigen. 

Kingma kwam in Yokohama nog wat snelheid te kort op het looponderdeel en het is afwachten wat zij in Italië kan laten zien. “Ik ben fit, nog niet in supervorm, maar ik heb zin om lekker te racen. Het parkoers in Cagliari is vlak en snel, dus het is afwachten hoe de race verloopt. We gaan het zien”, laat Kingma weten die een jaar geleden als negende finishte.

Hamstringblessure
Voor Barbara de Koning wordt de triatlon op Sardinië haar eerste WTCS-race van het jaar. Haar seizoenstart was in ieder geval voortvarend. Bijna twee weken geleden won ze de Africa Cup-race M’Diq in Marokko en daarvoor was ze ook al de sterkste in Zuid-Afrika en Namibië (Nelson Mandela Bay en Swakopmund). Barbara kijkt uit naar de race op zaterdag. “Ik heb er heel veel zin in”, laat de 20-jarige De Koning weten. “Het is altijd mooi om tegen de beste atletes van de wereld te kunnen racen. Ik ben er klaar voor.”

Rachel Klamer en Rani Škrabanja kenden beiden een lastige wedstrijd twee weken geleden in Yokohama, maar gaan op Sardinië voor een beter resultaat. Rachel, de nummer vier van Tokio, tobt met een hamstringblessure waardoor ze niet optimaal kan trainen en racen. Toch hoopt zij zich desondanks dit seizoen te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs.

Inburgeringsexamen
Hetzelfde doel heeft haar man Richard Murray die voor Zuid-Afrika als vierde eindigde op de Spelen van Rio de Janeiro, maar sinds 2022 voor Nederland uitkomt. Richard moet wel eerst nog voor het inburgeringsexamen slagen, voordat hij de Nederlandse nationaliteit krijgt. “Ik moet nog wel wat studeren, maar het plan is om ergens deze zomer examen te doen.”

Richard begon zijn seizoen goed door als veertiende te eindigen in de openingsrace in Abu Dhabi. In Yokohama kreeg hij een klap op zijn neus tijdens het zwemmen waardoor hij duizelig in de achterhoede uit het water kwam. Hij finishte uiteindelijk als 36ste.

De vrouwenrace in Cagliari begint zaterdag om 11.00 uur. De mannen starten om 15.15 uur. (Bron: NTB)

World Triathlon Championship Series

De World Triathlon Championship Series is een jaarlijkse reeks triatlonwedstrijden die sinds 2009 op de kalender staat. Per wedstrijd worden punten vergeven. Degene die over de gehele reeks het beste heeft gepresteerd, mag zich wereldkampioen triatlon noemen.

De laatste wedstrijd van het seizoen staat bekend als de grand final. Daar zijn voor de deelnemers extra punten te verdienen.

Bij de WTC Series worden afwisselend de standaardafstand (ook wel de olympische afstand) en de sprint afgewerkt. De standaard bestaat uit 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen, de sprint is van alles de helft. 

Tijdens het Paris 2024 Test Event, gepland voor 17-20 augustus 2023, zijn ook punten te verdienen voor de ranglijst van de World Triathlon Championship Series van dit jaar. Dit seizoen tellen de beste vier scores plus de Championship Finals in Pontevedra mee voor de Series Rankings.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen