rachel klamer bron NTB.jpg
Wereldkampioenschap

WK supersprint en World Triathlon Championship Series

  • 15 juli t/m 16 juli 2023
  • Vanaf 13:35
  • Hamburg
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Rachel Klamer en Richard Murray vertegenwoordigen Nederland van donderdag tot en met zondag op het WK (super)sprint in Hamburg. TeamNL komt op de laatste dag ook nog uit in de mixed team relay (MTR).  

TeamNL bestaat uit:

Rachel Klamer, Richard Murray

Druk programma
Rachel en Richard hebben in Hamburg, tevens de vijfde wedstrijd meetellend voor de World Championship Series, een druk programma voor de boeg. De series, herkansingen en finale voor de elite vinden plaats op vrijdag en zaterdag, gevolgd door de mixed teamrelay op zondag.

Het is voor het eerst dat de eliteatleten in een super-sprint format strijden om de wereldtitels. Zij starten vrijdag in een supersprint triatlon over 300 meter zwemmen, 7,5 km fietsen en 1.75 km hardlopen. De top tien finishers in de twee kwalificatiewedstrijden gaan automatisch door naar de finale op zaterdag, aangevuld met de top vijf uit de herkansingswedstrijden. Dertig atleten gaan dan op zaterdag in drie eliminatieraces strijden om de overwinning. In iedere race vallen er tien deelnemers af, waardoor in de laatste race de tien beste atleten overblijven.

Zwaar format
Rachel en Richard, die twee weken geleden nog in actie kwamen in Holten, hebben er zin in. “We hebben goed getraind de laatste weken en we gaan zien wat het ons gaat brengen in Hamburg. Ik vind het format echt wel zwaar. Het kan zomaar zijn dat we in drie dagen zes keer een minisprint gaan doen,” laat Murray weten. Ook Klamer ziet daar een klein beetje tegenop. “Die afstanden, kort en intensief, zijn niet ideaal met mijn blessure, maar het is eigenlijk ook wel weer leuk.”

Op zondag staat de mixed relay op het programma. Nederland eindigde in Tokio (met Klamer, Maya Kingma, Jorik van Egdom en de inmiddels gestopte Marco van der Stel) nog als vierde op de Olympische Spelen, maar kwalificatie voor Parijs lijkt nog ver weg. “De komende periode wordt, met dit WK, de MTR-race in Sunderland en het testevenement in Parijs, heel belangrijk”, vertelt technisch directeur Henry Bonnes. “In Hamburg kan de nummer één zich rechtstreeks kwalificeren, tenzij Frankrijk dat als thuisland sowieso geplaatst is voor de Spelen, en/of Engeland, dat zich een jaar geleden op het WK kwalificeerde, op plek een/en of twee eindigt. Rechtstreeks kwalificeren in Hamburg wordt dus lastig.”

Bonnes beschikt voor de elite mixed team relay over een poule van tien atleten (Rachel Klamer, Maya Kingma, Barbara de Koning, Rani Škrabanja, Robin Dreyling, Richard Murray, Donald Hillebregt, Mitch Kolkman, Jorik van Egdom en Victor Goené) die op basis van ranking zijn geselecteerd.

Nederland staat voor Hamburg als negentiende op de olympische kwalificatieranking en moet uiteindelijk in maart 2024 bij de eerste negen landen op de ranking staan voor rechtstreekse kwalificatie. Ook is er nog een mogelijkheid om tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in het voorjaar 2024 een ticket te verdienen door daar bij de eerste twee landen te eindigen. “Die wedstrijd is rood omcirkeld. Reëel gezien hebben we daar de meeste kans om ons te kwalificeren”, vervolgt Bonnes. “We hebben in het verleden laten zien dat we op dat niveau als team mee kunnen doen, dus we blijven optimistisch.” (NTB)

World Triathlon Championship Series

De World Triathlon Championship Series is een jaarlijkse reeks triatlonwedstrijden die sinds 2009 op de kalender staat. Per wedstrijd worden punten vergeven. Degene die over de gehele reeks het beste heeft gepresteerd, mag zich wereldkampioen triatlon noemen.

De laatste wedstrijd van het seizoen staat bekend als de grand final. Daar zijn voor de deelnemers extra punten te verdienen.

Bij de WTC Series worden afwisselend de standaardafstand (ook wel de olympische afstand) en de sprint afgewerkt. De standaard bestaat uit 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen, de sprint is van alles de helft. 

Tijdens het Paris 2024 Olympic Test Event, gepland voor 17-20 augustus 2023, zijn ook punten te verdienen voor de ranglijst van de World Triathlon Championship Series van dit jaar. Dit seizoen tellen de beste vier scores plus de Championship Finals in Pontevedra mee voor de Series Rankings.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen