Rachel Klamer Gold Coast 2016.jpg
Wereldkampioenschap

World Triathlon Championship Series Finals

  • 23 september t/m 24 september 2023
  • Vanaf 13:35
  • Pontevedra
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Op 23 en 24 september zijn de World Triathlon Championship Series Finals in Pontevedra. In de Spaanse stad wordt de olympische afstand afgelegd. Het zijn de Finals, dus aan het eind is bekend wie zich wereldkampioen triatlon 2023 mogen noemen.

TeamNL bestaat uit:

Vrouwen: Rachel Klamer, Maya Kingma

Mannen: Richard Murray

Mooie afsluiter
Rachel Klamer, Maya Kingma en Richard Murray vertegenwoordigen ons land in de elitewedstrijden. Zij kunnen gezien hun puntenaantal niet meer in de buurt van het WK-podium komen, maar zijn er alle drie op gebrand om hun WTCS-seizoen op een mooie manier af te sluiten.

Maya Kingma voldeed in mei in de World Triathlon Championship (WTCS)-race in Yokohama aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF voor de Olympische Spelen in Parijs, maar kon daarna niet meer in de buurt van de top tien komen. “Het zat dit jaar niet echt mee”, vertelt zij. “Ik ben veel ziek geweest, waardoor ik niet optimaal heb kunnen presteren.”

Een maand geleden kwam ze in het testevent in Parijs, waar ze als 48e eindigde, voor het laatst in actie. “Voor Sunderland ben ik ziek geworden, dus ik stond niet fit aan de start in Parijs. Gelukkig heb ik daarna nog wel goed kunnen trainen. Ik verwacht beter te zijn dan in Parijs, maar het is afwachten hoe het zal gaan.”

Kwalificatie-eis
Voor Rachel Klamer en Richard Murray is het hun doel bij de eerste acht te eindigen en zo te voldoen aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF. “We zijn allebei drie weken op hoogtestage geweest in Font Romeu en hebben een goed trainingsblok achter de rug. “Hopelijk gaat het lukken”, vertelt Murray. “Dit is onze laatste kans dit jaar om aan die eis te voldoen”, vult Klamer aan. “Als het in Pontevedra niet lukt, is het even afwachten welke wedstrijden over de olympische afstand volgend seizoen nog binnen de kwalificatieperiode vallen.”

Klamer, de nummer vier van de Olympische Spelen in Tokio, lijkt in ieder geval steeds beter in vorm te komen. Anderhalve week geleden eindigde ze in de World Cup in Karlovy Vary, achter voormalig wereldkampioen Gwen Jorgensen, als tweede. “Ik heb dit jaar toch nog wel wat stappen kunnen zetten, ondanks dat ik aan het begin van het seizoen niet wist of ik wel zou kunnen racen”, vertelt Klamer die al geruime tijd tobt met een hamstringblessure. “Karlovy Vary was een mooie opsteker.”

Mitch Kolkman, Barbara de Koning – die vorig jaar als tiende eindigde op het WK in Abu Dhabi – en Marit van den Berg komen in Pontevedra in actie bij de beloften. (Bron: NTB)

World Triathlon Championship Series

De World Triathlon Championship Series is een jaarlijkse reeks triatlonwedstrijden die sinds 2009 op de kalender staat. Per wedstrijd worden punten vergeven. Degene die over de gehele reeks het beste heeft gepresteerd, mag zich wereldkampioen triatlon noemen.

De laatste wedstrijd van het seizoen staat bekend als de grand final. Daar zijn voor de deelnemers extra punten te verdienen.

Bij de WTC Series worden afwisselend de standaardafstand (ook wel de olympische afstand) en de sprint afgewerkt. De standaard bestaat uit 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen, de sprint is van alles de helft. 

Tijdens het Paris 2024 Olympic Test Event, gehouden van 17-20 augustus 2023, waren ook punten te verdienen voor de ranglijst van de World Triathlon Championship Series van dit jaar. Dit seizoen tellen de beste vier scores plus de Championship Finals in Pontevedra mee voor de Series Rankings.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen