Marit Bouwmeester Mallorca 2019

Bouwmeester tweede op EK Laser Radial

25 mei 2019
Watersportverbond

Bij het EK Laser Radial heeft Marit Bouwmeester het zilver gewonnen. Haar laatste wedstrijddag voer Bouwmeester twee sterke races, die ze als 4e en 1e over de eindstreep kwam. De Europese titel zat er na de voorlaatste race al niet meer in voor de regerend Olympisch kampioene. Het puntenverschil met de Deense Anne-Marie Rindom was na 11 races te groot om nog te overbruggen.

Goud voor Rindom, Zilver voor Bouwmeester en brons voor de Belgische Emma Plasschaert. De Nederlandse Daphne van der Vaart voer een sterk begin van haar EK, maar wist op haar laatste twee dagen niet het gewenste resultaat neer te zetten. Van der Vaart eindigt 7e.

Na een ijzersterke week voor de Deense Rindom, maar ook voor de Belgische Plasschaert moest Bouwmeester tot en met de laatste race alle ballen in de lucht zien te houden. En dat lukte. Ze sloot haar EK af met winst van de laatste race: “We wisten we dat Denemarken (Rindom, red.) niet meer in te halen was, maar stonden gelijk met België (Plasschaert, red.). Met die informatie begon ik aan mijn race, dus ik wist wat me te doen stond. En om ‘m dan te winnen is toch wel een mooie afsluiter van zo’n kampioenschap.”

Bouwmeester ging haar EK met een bewuste “achterstand” in. Ze wilde leren omgaan met onverwachte omstandigheden en besloot geen uren op het Portugese water te maken voorafgaand aan het event. En hoewel de zeilster zoals altijd het liefst het goud had gepakt kijkt ze met grote tevredenheid terug op de afgelopen week: “Heel veel dingen gingen heel goed en ik heb goed gezeild. In de eerste dagen hebben sommige foutjes wel wat veel punten gekost. Soms kom je daarmee weg, maar nu niet, omdat iemand anders (Anne-Marie Rindom, red.) gewoon heel goed voer.”

En hoewel Rindom steeds vaker terug te zien is op de internationale podia, maakt Bouwmeester zich daar voor de toekomst niet al te druk om: “Het is goed om te zien dat ook anderen een hele stabiele serie neer kunnen zetten, maar we hebben geen niveau gezien dat ik niet kan halen. Als we de boel gewoon wat aanscherpen dan komt het goed, ook bij het WK, waar we wederom zonder trainingsstage op locatie aan het evenement willen starten.

Beetje schade voor het EK, maar winst voor de toekomst
Zowel Marit als coach Roelof zijn overtuigd van het succes van de gekozen strategie in Porto: “Voor ons heeft deze week super veel opgeleverd. We wilden kunnen anticiperen op wat we op het water zien en de onzekerheid die komt kijken bij het niet kennen van een locatie. Dat heeft nu wat puntjes gekost waardoor we wat schade op hebben gelopen. Maar dat is schade voor dit EK. We boeken winst voor de toekomst. We weten nu ook wat we (Roelof en Marit, red.) aan elkaar hebben in dit soort situaties en hebben deze week een stap voorwaarts in onze ontwikkeling gezet.”

Laser Radial-zeilster Daphne van der Vaart begon erg sterk aan het EK, maar kreeg het op de laatste twee dagen van het evenement moeilijker. De laatste dag voegde zij een 39e en 23e plek aan het scorebord toe. Van der Vaart eindigt alsnog 7e in het Europese klassement en 10e in het open klassement.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen