Nicholas Heiner.jpg (1)

TeamNL Zeilen in startblokken voor strijd om olympische tickets

01 mei 2019
Watersportverbond

Na een intensieve trainingsperiode maken de Nederlandse olympische zeilers zich op voor een van de grootste uitdagingen in hun Road to Tokio: de nationale selecties. Het is elke vier jaar weer een onvermijdelijk gegeven, er mag straks maar één zeiler per zeilklasse naar de Olympische Spelen. TeamNL Zeilen kampt hier met een absoluut luxeprobleem, want het beschikt over meerdere serieuze olympische podiumkandidaten in de verschillende disciplines. In 2018 hebben Marit Bouwmeester (Laser Radial) en Lilian de Geus (RS:X-women) reeds hun olympisch ticket afgedwongen. Tijdens de Prinses Sofia Cup (1 t/m 6 april - Palma de Mallorca), zullen in de Finn en de 470-klasse de eerste wedstrijden voor de nationale selecties worden gevaren. (29 03 2019)

Heiner en Postma beide naar Palma om bovenaan te eindigen
Voor Finn-zeilers Pieter-Jan Postma en Nicholas Heiner is de Sofia Cup het eerste kwalificatiemoment. Hun andere selectiewedstrijd vindt plaats tijdens het EK in Athene, half mei. En dus zullen beide mannen er alles aan doen om in Palma al als hoogste te eindigen.

Nicholas Heiner haalt vertrouwen uit zijn vorige seizoen en zijn wintertrainingen: “We hebben ons huiswerk gedaan, ik heb er alle vertrouwen in dat ik in staat ben om dat ene olympische ticket te bemachtigen. Het hele vorige seizoen hebben we constant gepresteerd. Ik ben geen enkele keer buiten de top zes gefinisht. Daar haal ik vertrouwen uit. Het spelletje is simpel, je moet wedstrijden winnen. Voor de neutrale volger zal het een mooie strijd worden. PJ en ik willen allebei winnen!”

Ook Pieter-Jan Postma kijkt met gezonde spanning uit naar de te varen wedstrijden: “Ik vind dit een van de mooiste wedstrijden om naartoe te leven. Zo’n mooie strijd, dat is gewoon genieten. Dit is een evenement waar je wil scoren en daar heb ik enorm veel zin in. Maar de realiteit is wel dat het een echte uitdaging is. Ik ben alweer iets ouder en heb een tijdje minder gezeild. En ik heb dan misschien wel flink veel ervaring, maar de tegenstander is ook sterk. Maar ik heb er vertrouwen in. Kwestie van goede klappen maken en gaan!”Twee 470 teams op weg naar Tokio
Ook voor de 470-dames Mandy Mulder & Anneloes van Veen en Afrodite Zegers & Lobke Berkhout, is de Sofia Cup een eerste kwalificatiemoment. Het tweede moment vindt plaats tijdens het EK 470 in San Remo (9 t/m 14 mei).

Het duo Zegers & Berkhout laat weten vertrouwen te hebben in de gekozen opbouw: “De tijd gaat snel, maar het is fijn dat we mogen gaan racen. Afgelopen periode hebben we veel gedaan om ons materiaal op orde te krijgen en hebben we redelijk wat wedstrijden gevaren. We genieten extreem van elkaar en zijn blij met Kostas (Konstantinos Trigonis, red.), onze coach. We hebben vertrouwen in elkaar en wat we samen kunnen bereiken. Dus nu is het belangrijk om gewoon rustig te blijven, te focussen op onszelf en wat als team haalbaar is. Maar we gaan gewoon vooral genieten van wat we aan het doen zijn en kijken of we samen deze mooie reis richting Tokio kunnen brengen."

Ook het team Mulder & Van Veen kijkt uit naar de wedstrijden na hun wintertrainingen: “We hebben deze winter met name in Sicilië getraind. Hier hebben we heel goed kunnen trainen met een groepje buitenlanders onder allerlei soorten condities. Uiteraard hebben we hard gewerkt aan het technische gedeelte, de snelheid én het fysieke gedeelte. Het is lekker dat de wedstrijden gaan beginnen na een lange periode van trainen!”Bouwmeester naar Palma voor ontwikkeling race skills
Voor zeilers in de andere klassen is de Sofia Cup een uitgelezen kans om op het hoogste niveau met hoge intensiteit te racen. Bijna de gehele wereldtop is aanwezig. Dat geldt ook voor Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester, die haar Olympische ticket al op zak heeft: “We hebben deze winter veel gewerkt aan bootsnelheid. Op diverse locaties hebben we verschillende omstandigheden opgezocht. We hebben het hele trainingsprogramma uit kunnen voeren zoals we hadden willen doen. Dat is zeer positief!"

Palma zal wederom gebruikt worden om race skills te oefenen. Nadruk ligt hierbij op de starts. We gaan verschillende aspecten van het starten (zowel technisch als de positionering) oefenen. Het resultaat is komende week dus van ondergeschikt belang, maar natuurlijk willen we wel weer graag meedoen om de prijzen op de laatste dag.”

Voor de mannen in de 49er en de Laser Standard hangt er wel nog een extra belang aan de wedstrijden. Zij krijgen in Palma de eerste kans om aan de selectie-eisen van NOC*NSF te voldoen. De interne selecties van het Watersportverbond vinden voor de 49er-mannen en de Laser Standard pas plaats in 2020.

49erFX-dames in voorbereiding voor kwalificatie Genua
In de 49erFX zal later in april de kwalificatiestrijd om het olympische toegangsbewijs van start gaan. Vier damesteams nemen het tijdens de World Cup in Genua tegen elkaar op, waarna de definitieve selectie bepaald wordt tijdens het EK in Weymouth, eind mei. De Sofia Cup in Palma wordt daarom slechts deels gevaren door de 49erFX-teams, ter voorbereiding op de World Cup.

RS:X-windsurfers bereiden zich voor op EK
In de RS:X-klasse zullen tijdens de Sofia Cup geen Nederlandse toppers in actie komen. Kiran Badloe, Dorian van Rijsselberghe en Lilian de Geus varen hun EK een week later (van 9 t/m 13 april), ook in Palma. Voor meer informatie over het EK RS:X, kijk je op: http://www.rsxclass.org/europeans2019

Voor meer informatie over de Prinses Sofia Cup 2019, kijk je op: https://www.trofeoprincesasofia.org/

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle