pieter van den hoogenband chef de mission TeamNL Minsk2019.jpg

TeamNL telt af naar de Europese Spelen in Minsk

19 juni 2019
Redactie

Komende vrijdag gaat de tweede editie van de Europese Spelen van start in Minsk! TeamNL Minsk 2019 bestaat uit 86 sporters die zich hebben gekwalificeerd. Zij komen van 21 juni tot 30 juni in Wit-Rusland in actie. Pieter van den Hoogenband is de chef de mission.

Olympische kampioenen in actie

Onder de 86 sporters bevinden zich de olympisch kampioenen Marianne Vos en Anna van der Breggen (wegwielrennen), de huidige wereldkampioenen teamsprint Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Roy van de Berg, regerend wereldkampioen puntenkoers Jan Willen van Schip (baanwielrennen), judotoppers als Frank de Wit, Tornike Tsjakadoea, Henk Grol, Guusje Steenhuis en Juul Fransen, handboogschutters Steve Wijler en Sjef van den Berg en de regerend Europees kampioene boksen Nouchka Fontijn.

Fontijn was ook winnares van de gouden medaille op de eerste editie van de Europese Spelen, vier jaar geleden in Bakoe, Azerbeidzjan. “Het winnen van die gouden plak vier jaar geleden in Bakoe beschouw ik nog steeds als een hoogtepunt in mijn loopbaan”, zei de boksster onlangs tijdens het afscheid van NOC*NSF preses Andre Bolhuis. 

TeamNL in 15 sporten actief

In totaal komt TeamNL uit in 15 sporten en disciplines: acro-gymnastiek, baanwielrennen, badminton, 3x3 basketbal, boksen, handboogschieten, judo, karate, sambo, sportschieten, tafeltennis, trampolinespringen, turnen, wegwielrennen en worstelen.

Het programma van Minsk 2019 bestaat uit 23 sporten waarvan er 19 volgend jaar op het olympische programma staan. In totaal nemen er 4.000 sporters deel uit 50 landen. 

EK's judo en boksen onderdeel van de Spelen

Voor een aantal sporten zijn de Europese Spelen dit jaar een hoogtepunt. Voor judo en boksen (mannen) gelden ze als het Europese Kampioenschap.

Daarnaast zijn de Europese Spelen voor meerdere sporten een belangrijk onderdeel van de olympische kwalificatie voor Tokyo 2020. In handboogschieten, karate, tafeltennis en schieten staan er rechtstreeks startplaatsen voor Tokyo op het spel. Voor judo, boksen, wielrennen en badminton geldt dat er belangrijke punten te behalen zijn voor de ranglijst die de olympische kwalificatie gaat bepalen. 

Chef de mission Pieter van de Hoogenband

TeamNL Minsk 2019 staat onder aanvoering van chef de mission Pieter van den Hoogenband. Hij zal ook volgend jaar in deze rol de aanvoerder zijn van de ploeg die gaat deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokyo. 

Van den Hoogenband blikt vooruit: ”Het gaat een mooi evenement worden in Minsk. De Europese Spelen zijn voor mij nieuw. Uit de contacten in de voorbereiding blijkt dat het een groots evenement is. De organisatie in Minsk is goed, de venues en het dorp zien er goed uit en de competitie in de sporten is van hoog niveau."

"Het programma is dit keer een interessante mix van bekende olympische sporten en enkele bij ons minder bekende sporten als acro-gymnastiek of sambo worstelen. Mooi dat we ook in die sporten vertegenwoordigd zijn en deze sporters daarmee een keer een groter platform krijgen. Ik kijk er naar uit om met de sporters en hun begeleiders deze uitzending goed te laten verlopen en wens ze toe dat zij mooie successen mogen gaan boeken.”

->> Het programma van TeamNL in Minsk is hier te vinden

Gerelateerde artikelen

Toon alle