Marit Bouwmeester Foto Ocean Images Photography watersportverbond.jpg

Marit Bouwmeester roept hulp in van weerdeskundige

18 juli 2019
Watersportverbond

Marit Bouwmeester, Maxime Jonker, Daphne van der Vaart en Mirthe Akkerman maken zich op voor het WK Laser Radial, dat van 19 t/m 24 juli gevaren wordt in het Japanse kustplaatsje Sakaiminato. Olympisch kampioene Bouwmeester koos voor een aanpak met een beperkt aantal uren op het wedstrijdwater. In plaats daarvan investeerde zij in een uitgebreide theoretische voorbereiding met hulp van een meteoroloog.

Bouwmeester kiest in 2019 voor een bijzondere aanpak: in plaats van voorafgaand aan het WK zo veel mogelijk uren op het wedstrijdwater te maken om de locatie zo goed mogelijk te leren kennen, investeert de ervaren zeilster in theoretische locatiekennis. Hiervoor heeft zij de hulp van een meteoroloog ingeroepen: “We hebben deze aanpak gekozen om ons voor te bereiden op die ene onverwachte dag tijdens de Spelen van 2020", vertelt ze.

"Dit keer hebben we, ten opzichte van het EK eerder dit jaar, nog meer energie gestoken in de theoretische voorbereiding. We hebben twee volledige dagen met een meteoroloog de verschillende windrichtingen en bijbehorende karakteristieken besproken. Daarnaast hebben we een grondige analyse gemaakt van alle gezeilde wedstrijden bij het WK voor de mannen dat hier anderhalve week geleden is gehouden. Deze kennis gaat er voor zorgen dat we sneller een correct beeld kunnen vormen van de omstandigheden zodra we zelf het water op gaan in Sakaiminato.”

Het feit dat Bouwmeester geen uren op het water van Sakaiminato heeft gemaakt, betekent niet dat de zeilster niet in haar boot heeft gezeten: “We hebben na afloop van het EK een groot trainingsblok op de thuisbasis in Scheveningen gehad. In zes weken tijd hebben we heel veel uren kunnen maken, samen met de rest van de Nederlandse dames. Scheveningen was weer goed voor ons met heerlijk weer en fantastische omstandigheden. We hebben veel specifieke race-situaties proberen te simuleren en ook met grotere groepen internationale zeilsters getraind. Een ideale setup om verschillende scenario's te trainen!”

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen