Arno Havenga portret 2019

Waterpolosters gaan in aanloop naar Tokio in Nederland spelen

12 juli 2019
ANP

De waterpolosters van TeamNL gaan komend seizoen allemaal in eigen land spelen. Het jaar voor de Olympische Spelen van Tokio wil bondscoach Arno Havenga zijn selectie zo vaak mogelijk bij elkaar hebben, net als in de aanloop naar de Spelen van 2008, 2012 en 2016. Vanaf zondag jaagt de ploeg op een medaille op het WK in Zuid-Korea.

Trainen doen ze gezamenlijk in Zeist en in de weekeinden spelen de waterpolosters voor een Nederlandse club in de bekercompetitie. "We denken met elkaar dat dit de beste voorbereiding is”, zei Havenga voor vertrek naar het WK in Gwangju. "Of we daar bij iedereen de handen voor op elkaar kregen? Bij de meesten wel, bij sommigen niet.” 

Zo haakte Laura Aarts af, omdat ze niet meer de motivatie kan opbrengen iedere dag met Oranje te trainen. De 22-jarige Aarts, een van de beste keepsters ter wereld, blijft bij haar club in Hongarije. Sterspeelster Sabrina van der Sloot bekende dat ze het best lastig vond om haar mooie leven in Italië bij topclub Catania op te geven. De beste waterpoloster ter wereld van 2018 beseft echter ook dat het nodig is om na twee gemiste Spelen nu wel met Oranje naar Tokio te gaan.

"Er zijn speelsters die liever in het buitenland blijven, ook omdat ze daar een goed inkomen hebben. Maar als één of twee speelsters niet meedraaien in ons programma, en het zijn ook nog bepalende speelsters, dan kunnen we ons nog niet als team voorbereiden. Iedereen doet dus mee. We denken met elkaar dat dit de weg is”, aldus Havenga.

Podiumplek

Havenga en zijn ploeg hebben een medaille als doel gesteld voor het WK in Gwangju. Ook kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio 2020 zit in hun achterhoofd. "De afgelopen vier jaar hebben we bijna alleen maar finales gespeeld, alleen het WK van 2017 in Boedapest was een slecht toernooi”, zei Havenga voor vertrek naar Azië. "Wat dat betreft is het logisch dat we op dit WK weer voor een podiumplek gaan. Waarom niet?”

Na zilver op het EK 2014, WK 2015 en EK 2016 veroverde Oranje vorig jaar eindelijk goud op het EK in Barcelona. De waterpolosters behoren al jarenlang tot de wereldtop, maar dat wil niet zeggen dat de ploeg van Havenga zich ook wel even makkelijk plaatst voor de Spelen. Voor Rio 2016 ging het op het ‘moment suprême’ mis op het olympisch kwalificatietoernooi in Gouda. Nu heeft Oranje vier kansen om zich te plaatsen voor Tokio. De eerste kans, vorige maand bij de superfinale van de World League, werd gemist. Oranje moest in de halve finales opnieuw buigen voor de Verenigde Staten, de regerend olympisch en wereldkampioen die zich als winnaar van de World League wel al kwalificeerde voor Tokio.

"Amerika is de te kloppen ploeg. Ze lijken wat minder onaantastbaar dan voorheen. De verschillen worden kleiner, we komen dichterbij. Fysiek zijn zij heel sterk, maar wij inmiddels ook. We gaan een keer van ze winnen, dat moment komt eraan”, zegt de bondscoach, die het dinsdag met zijn ploeg in de tweede groepswedstrijd op het WK opneemt tegen ‘Team USA’. Oranje opent het toernooi zondag tegen Zuid-Afrika. Nieuw-Zeeland is donderdag de derde opponent. De nummer 1 van de groep plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales, de nummer 2 en 3 gaan eerst de kruisfinales in.

De winnaar van het WK krijgt ook een ticket naar de Spelen. Als de Amerikaanse vrouwen hun wereldtitel prolongeren, gaat dat startbewijs naar de verliezend finalist. Havenga: "Misschien is de finale halen dus al voldoende. En anders willen we naar Tokio door in januari bij het EK in Boedapest onze titel te prolongeren. De laatste kans is op het OKT in het voorjaar.”

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen