Ireen wust wereldkampioen 1500 meter 2019 ANP.jpg

Ireen Wüst: "Wat ik heb gedaan, was redelijk onmenselijk"

25 oktober 2019
AD

Na een emotioneel zwaar beladen seizoen en een voorseizoen dat in het teken stond van rouwverwerking maakt Ireen Wüst zich op voor de winter. "Ik heb nog steeds de overtuiging dat ik in februari een wereldrecord kan schaatsen.”

"Stress uit zich natuurlijk op vele manieren”, zegt Ireen Wüst (33). De vijfvoudig olympisch kampioene kijkt rond in een hotel in Heerenveen met een rustige blik in haar groene ogen. Het tegenovergestelde van de boodschap die ze verkondigt. Haar zomer was anders dan gewend. De afgelopen maanden stonden in het teken van rouwverwerking, vertelt ze tijdens de persbijeenkomst van team Talentned. "Daar had ik in het vorige winterseizoen totaal geen ruimte voor.”

Het is inmiddels bijna tien maanden na het overlijden van haar beste vriendin, oud-schaatsster Paulien van Deutekom. In die periode schaatste Wüst in februari naar indrukwekkend WK-goud op de 1500 meter in Inzell, vroeg ze anderhalve maand later in april haar vriendin Letitia de Jong ten huwelijk en begonnen vlak daarna de migraineaanvallen. Haar lijf was klaar. Uitgehold. Moegestreden. "Een lichaam heeft zijn grenzen en beperkingen en daar liep ik al de hele winter tegenaan. Ik stond eigenlijk dik in het rood bij mijn lichaam. Een keer moet je de tol en de rente gaan betalen en ja, dat was deze zomer.”

Gebroken hart
Na de extreme hoofdpijn kreeg ze pijnklachten rond haar hart. Dat was heel even schrikken, het werd direct onderzocht. "Maar ergens weet je wel waar het mee te maken heeft. Er was gelukkig niks aan de hand, dan is de conclusie: een gebrokenhartsyndroom. Dat je letterlijk een gebroken hart hebt.”

Haar trainingen werden aangepast. Rustig trainen werd het adagium. Elke dag iets, maar met mate. Gingen haar ploeggenoten hard tekeer op de pedalen van hun fiets om hun hartslag in een hoge frequentie te krijgen, reed zij haar rondjes met de handen bovenop het stuur. "Idealiter heb je dat niet als topsporter, maar het was ook logisch dat het gebeurde. Eigenlijk was het redelijk onmenselijk wat ik had gedaan.”

Even naar de zon
Het was voor haar lijf waarschijnlijk beter geweest als ze na januari had gezegd: "Nou jongens, ik ga even naar de zon, op vakantie, om het allemaal even een plekje te geven.” Dat denkt ze althans. Anderzijds zegt ze: "Dat was gewoon geen optie voor mij op dat moment. Ik had heel veel behoefte aan structuur, aan ergens voor moeten opstaan, aan de houvast die het schaatsen geeft. Schaatsen is uiteindelijk ook een grote liefde van me en hield me ook op de been.”

Daarnaast gaf haar sport afleiding en had ze steun aan De Jong, inmiddels haar verloofde. "Dat wij gaan trouwen is iets heel positiefs dat veel energie geeft.” Wüst is veranderd, zegt ze. "Voorheen kon ik denken: dat komt later wel. Tegenwoordig denk ik: nu is nu, je moet nu genieten, want je weet niet wat jouw later is.”

Ze zocht in april hulp bij de verwerking en praat met een professional. Inmiddels gaat het een stuk beter, wisselen de goede dagen de mindere dagen af. "Sinds september heb ik een opwaartse lijn.”

Haar pijlen zijn gericht op het tweede deel van het seizoen. Voldoende titels op haar overdadige palmares, maar een wereldrecord als senior ontbreekt. "Ik wil goed zijn in december, bij de NK afstanden.” Daar worden de tickets voor de WK afstanden op de recordbaan van Salt Lake City verdeeld. "In februari is er die datum die met rood omcirkeld staat. En ik heb nog steeds de overtuiging dat ik dan een wereldrecord kan schaatsen.”

Haar trainingsjaren - "Hoeveel zijn het er? 16?” werken in haar voordeel, maken dat ze zich de rustigere aanloop in het voorseizoen kan veroorloven, denkt ze. "Die overtuiging dat ik een wereldrecord kan rijden is ook nooit weggegaan. Je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Je moet de ideale route vinden die voor jou werkt en ik denk dat we daar nu goed mee bezig zijn.”

 

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen