Handbalsters Met Wereldbeker 2019 ANP 1200X857

Weekblog TeamNL: Handbalsters wereldkampioen!!!

15 december 2019
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Bekijk hier de laatste uitslagen en het belangrijkste nieuws.

Zondag 15 december

Van der Vleuten wint wereldbekerwedstrijd in La Coruña

Maikel van der Vleuten heeft zondagavond overtuigend de wereldbekerwedstrijd springen in het Spaanse La Coruňa gewonnen. Met zijn paard Beauville Z was Maikel de beste van de dertien combinaties in de beslissende barrage. Marc Houtzager werd - na de tweede plaats in de Grote Prijs op zaterdagavond – vijfde met Sterrehof’s Dante. Voor de tussenstand - op weg naar de finale in Las Vegas - deden beide ruiters goede zaken. Maikel staat vijfde, Marc zesde.

Estavana beste speelster van het WK, Lois topscorer


Estavana Polman is uitgeroepen tot beste speelster van het WK handbal in Japan. Dat gebeurde na de finale, waarin Nederland met 30-29 van Spanje won en historisch goud veroverde. 

De rake strafworp van Lois Abbingh, die ons in de slotseconden van de finale de gouden medaille bezorgde, was haar 71e treffer op de eindronde. Onze schutter werd daarmee topscorer van het toernooi.

In de ranking hield Lois Ryu Eun-hee achter zich. De Zuid-Koreaanse kwam uit op 69 doelpunten. De Sloveense Tjasa Stanko eindigde op de schutterslijst als derde met 62 treffers. Estavana Polman, die in de finale tegen Spanje negen keer raak gooide, werd vijfde in de ranking met 58 doelpunten.

Handbalsters wereldkampioen!

Onze handbalsters zijn wereldkampioen! De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade greep het begeerde goud door in een zinderende finale van het WK in het Japanse Kumamoto Spanje te verslaan. Het verschil was één doelpunt: 30-29. Topschutter Lois Abbingh verzilverde in de slotseconde een strafworp.

Het behalen van de wereldtitel betekent bovendien dat we ons rechtstreeks hebben geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio.


Chardon derde in wereldbeker Genève

Menner Bram Chardon is bij de wereldbekerwedstrijd in het Zwitserse Genève derde geworden, achter winnaar Boyd Exell uit Australië en de Belg Glenn Geerts. Bram verdiende hiermee wel voldoende punten om op te klimmen naar de tweede plaats in het tussenklassement van de wereldbeker.

Worst en Van der Poel oppermachtig in Druivencross


Annemarie Worst heeft met veel machtsvertoon de Druivencross gewonnen. De Nederlandse veldrijdster ging er al in de eerste ronde alleen vandoor en werd door haar concurrentes nooit meer teruggezien. Lucinda Brand, vorig jaar de winnares in Overijsse, finishte op ruim een minuut van Worst als tweede. 

Mathieu van der Poel was bij de mannen de beste. De wereldkampioen begon in Overijse in de derde ronde aan een solo die duurde tot het einde. Daarmee boekte Mathieu zijn tiende zege van het seizoen.


Kamminga opnieuw snel in Amsterdam

Arno Kamminga heeft op de derde dag van de Swim Cup in Amsterdam zijn Nederlandse record op de 50 meter schoolslag aangescherpt. De 24-jarige zwemmer tikte in de series aan in 26,90 seconden. Zijn oude nationale toptijd (27,00) zwom hij begin oktober in Boedapest.

Zilver Verbij, brons Otterspeer op 1000 meter


Kai Verbij en Hein Otterspeer hebben bij de wereldbeker schaatsen in Nagano een medaille veroverd op de 1000 meter. Verbij pakte zilver met een tijd van 1.08,67. Otterspeer behaalde brons met 1.08,95. Het goud was voor Pavel Koelizjnikov, die zegevierde met een baanrecord (1.08,45).

Lennart Velema reed in Nagano de zevende tijd: 1.09,16. Dai Dai Ntab belandde met 1.10,19 op de veertiende plek. In de B-divisie kwam Wesly Dijs op de zeventiende plaats uit met een tijd van 1.10,91.

Sanneke de Neeling reed zondag op de 500 meter de tiende tijd (38,15). Michelle de Jong (veertiende in 38,44) en Dione Voskamp (achttiende in 38,67) vervulden evenmin een hoofdrol. In de B-divisie belandde Isabelle van Elst met 39,25 op de negende plek.

Onze vrouwenachtervolgingsploeg eindigde bij de wereldbeker schaatsen in Japan als vierde. Het gelegenheidsteam van bondscoach Jan Coopmans finishte na zes rondjes in Nagano in een tijd van 3.04,18. Namens TeamNL kwamen Reina Anema, Elisa Dul en Esther Kiel in actie.

Zaterdag 14 december

Waterpolosters onderuit tegen VS

Onze waterpolosters hebben op het toernooi om de Canada Cup hun vierde wedstrijd verloren. Olympisch- en wereldkampioen de Verenigde Staten was in Montréal de betere ploeg: 11-5.

Van Barneveld verliest in eerste ronde van zijn laatste WK

Raymond van Barneveld is tijdens zijn laatste WK darts in de eerste ronde uitgeschakeld. De vijfvoudig wereldkampioen verloor met 3-1 van de Amerikaan Darin Young. Daarmee zit de loopbaan van de 52-jarige Hagenaar erop. Barney was in 1998, 1999, 2003, 2005 en 2007 de beste van de wereld.

Femke klopt Ranomi bij Swim Cup

Bij de Swim Cup in Amsterdam heeft Femke Heemskerk de 100 meter vrije slag op haar naam geschreven. In een rechtstreeks duel klopte ze Ranomi Kromowidjojo. Femke zegevierde in 53,23, 'Kromo' tikte als tweede aan in 53,83.

Arjan Knipping won de 400 wissel in Amsterdam in 4.15,12, bijna 2 seconden boven het Nederlands record dat hij in Gwangju op 4.13,46 zette.

Maaike de Waard was de beste op de niet-olympische 50 rug. De Waard zegevierde in 28,06. Kyle Stolk moest op de 100 vrij in 49,73 genoegen nemen met de vierde plaats.

Veldrijdster Alvarado beste in modder Ronse

Veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado heeft de Hotondcross in Ronse gewonnen. De 21-jarige Alvarado hield na vier ronden een voorsprong van twintig seconden over op landgenote Annemarie Worst. Europees kampioene Yara Kastelijn maakte op een ruime minuut van de winnares het Nederlandse podium compleet.

Bij de mannen heeft Toon Aerts Mathieu van der Poel voor het eerst dit crossseizoen van de zege weten af te houden. De Belgische renner won met een lange solo de Hotondcross. Eli Iserbyt werd tweede en Mathieu finishte op ruim 2 minuten als derde.

Marianne Vos kwam als eerste over de streep bij een veldrit in het Spaanse Xativa. Ze was ruim 2,5 minuut sneller dan haar naaste achtervolger Aida Nuno. Ook Pauliena Rooijakkers verscheen aan de start. Zij werd zesde.


Korrel en Savelkouls pakken goud op World Judo Masters

Michael Korrel heeft op de World Judo Masters in het Chinese Qingdao de titel veroverd in de klasse tot 100 kilogram. Michael won in de finale van de Japanner Aaron Wolf. Tessie Savelkouls veroverde bij de vrouwen de titel in de klasse boven 78 kilogram. In de finale versloeg de 27-jarige judoka Irina Kindzerska uit Azerbeidzjan met waza-ari.

Henk Grol legde in de klasse boven 100 kilogram beslag op het brons. Henk won zijn partij met ippon van de Braziliaan David Moura met een schouderworp. Roy Meyer sneuvelde in de herkansingen tegen de Japanner Kokoro Kageura.

Wereldkampioen Noël van 't End en Jesper Smink werden in de klasse tot 90 kilogram in respectievelijk de derde en tweede ronde uitgeschakeld.


Kamminga zwemt limiet voor Tokio

Zwemmer Arno Kamminga heeft bij de Swim Cup in Amsterdam voldaan aan de limiet om te worden voorgedragen voor uitzending naar de Olympische Spelen van Tokio op de 100 meter schoolslag. De 24-jarige Katwijker zwom in het Sloterparkbad in de series 59,00 en was daarmee ruim sneller dan de limiet van 59,38 seconden.


Brons voor Sanneke de Neeling op 1000 meter

Sanneke de Neeling heeft voor de eerste keer in haar loopbaan een wereldbekermedaille behaald op een individueel onderdeel. De 23-jarige schaatsster pakte in Nagano brons op de 1000 meter. Sanneke finishte in een tijd van 1.14,89. De Amerikaanse Brittany Bowe veroverde goud met een baanrecord: 1.14,34.

Sanneke, vorige week in Kazachstan nog tiende op de 1000 meter (1.16,31), kwam als enige Nederlandse in de A-groep in actie. 

Dai Dai Ntab is tijdens de wereldbeker in Nagano vijfde geworden op de 500 meter. Hij was met zijn tijd van 34,75 de beste Nederlander. De Russische schaatser Viktor Moesjtakov schreef de race op zijn naamm met een baanrecord van 34,50.

Kai Verbij zette met 34,87 zijn beste seizoenstijd neer. Daarmee eindigde de nummer vijftien van vrijdag (35,21) op de negende plek.

Knieblessure hindert skeletonster Kimberly Bos

Skeletonster Kimberley Bos is niet van start gegaan in de tweede wereldbekerwedstrijd van deze winter in het Amerikaanse Lake Placid. De Edese had te veel last van een knieblessure. "Uit voorzorg besloten niet te starten", meldde ze via social media.

Kimberly, die op de Olympische Winterspelen van 2018 als achtste eindigde, opende het wereldbekerseizoen vorige week met de zeventiende plaats. Die wedstrijd was ook in Lake Placid. 

Waterpolosters boeken eerste zege in Canada

Onze waterpolosters hebben in Montréal hun eerste zege gepakt op het toernooi om de Canada Cup. De ploeg van bondscoach Arno Havenga won met 12-10 (4-3 3-3 2-3 3-1) van China. Oranje was het toernooi begonnen met nederlagen tegen Canada (10-11) en Rusland (11-17).

Vrijdag 13 december

Badmintonsters uitgeschakeld in Milaan

Soraya de Visch Eijbergen is uitgeschakeld op het Italiaans Open in Milaan. Ze verloor in de tweede ronde in twee sets van de Deense Julie Dawall Jakobson: 21-19, 21-10. In de eerste ronde had Soraya gewonnen van de Indiase Anura Prabhudesai (21-15, 21-17). Gayle Mahulette kwam niet door de openingsronde. Yvonne Li uit Duitsland was in drie sets te sterk: 22-20, 20-22, 21-17.

Handbalsters plaatsen zich voor de WK-finale 

De handbalsters hebben na een sensationele wedstrijd de halve finale gewonnen van Rusland. Dankzij deze overwinning gaan de Nederlandse handbalsters naar de finale van het WK in Japan. Laura van der Heijden schoot enkele seconden voor tijd de winnende treffer binnen. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade won met 33-32 en staat zondag in de finale tegen Noorwegen of Spanje. 

Rusland was op dit WK nog ongeslagen, terwijl de Nederlandse handbalsters al drie keer hadden verloren. De handbalsters toonden in de halve finale echter hun klasse en mogen daarom net als vier jaar geleden gaan strijden om de wereldtitel én een rechtstreeks ticket voor de Olympische Spelen van Tokio. 

Kim Polling wint World Masters judo

Judoka Kim Polling heeft in het Chinese Qingdao de World Masters op haar naam geschreven. In de finale van de klasse tot 70 kilogram versloeg ze haar landgenote Sanne van Dijke met ippon. 

Goud voor schaatssters op teamsprint

De schaatssters hebben bij de wereldbeker schaatsen in Nagano de laatste teamsprint gewonnen. Oranje finishte na de afvalrace over drie ronden in een tijd van 1.28,05. Tegenstander Rusland eindigde als tweede in 1.29,11 en Japan belandde met een tijd van 1.29,26 voor eigen publiek op de derde plaats.

Donderdag 12 december 

Sifan Hassan slaat WK indoor over

Sifan Hassan slaat de WK indoor begin maart in Nanjing over. Ze doet later die maand mee aan het WK halve marathon in Polen. Sifan maakte dat bekend in Ede, waar ze tijdens het jaarlijkse Atletiekgala tot Nederlands atlete van het jaar werd gekozen.

Waterpoloërs nu wel langs China

Onze waterpoloërs hebben in een oefenduel gewonnen van China. In Katwijk werd het 18-13 voor de ploeg van Harry van der Meer. Gisteren werd in Rotterdam nog met 9-10 verloren van de Aziaten.

Mollema naar Tour en Vuelta

Bauke Mollema richt zich komend jaar op de Tour de France en de Vuelta, de Spaanse ronde die begint met drie etappes in Nederland. De 33-jarige Groninger deelt in de Tour het kopmanschap bij Trek-Segafredo met de Australiër Richie Porte. In de Ronde van Spanje heeft Bauke gezelschap van onder anderen de Italiaanse klimmers Vincenzo Nibali en Giulio Ciccone, zo meldde de Amerikaanse ploeg.

Haase doet niet mee aan Australian Open

Robin Haase doet volgende maand niet mee aan de Australian Open. Onze beste tennisser, nummer 163 op de wereldranglijst, zou zich via de kwalificaties moeten plaatsen voor het hoofdtoernooi.

Sanne Verhagen uitgeschakeld in China

Judoka Sanne Verhagen is bij de World Masters in China in de eerste ronde uitgeschakeld. Sanne moest het in de klasse tot 57 kilogram afleggen tegen Momo Tamaoki uit Japan, onlangs nog winnares van de Grand Slam in Osaka. Aan de World Masters in Qingdao mogen per gewichtsklasse de beste 36 judoka's van de wereldranglijst meedoen.

Woensdag 11 december 

Waterpoloërs verliezen van China

Onze waterpoloërs hebben een oefenduel tegen China verloren. In Rotterdam werd het 9-10 voor de Aziaten. Vanavond spelen beide ploegen in Katwijk nog een keer tegen elkaar.

Handbalsters alsnog naar halve finale WK 
De  handbalsters zijn toch door naar de halve finales van het WK handbal in Japan. Dankzij de overwinning van Noorwegen op Duitsland (32-29) eindigde de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade alsnog als tweede in de poule en plaatste Oranje zich voor de zesde keer op rij bij de laatste vier op een titeltoernooi.

De handbalsters moesten lang wachten in Kumamoto voordat er zekerheid was. Het team boekte zelf de noodzakelijke zege op Zuid-Korea (40-33) om nog een kans te houden op de halve finales, maar was afhankelijk van de resultaten van de resterende twee duels in de hoofdronde.

Waterpolosters verliezen van Canada
De waterpolosters hebben hun eerste wedstrijd op het toernooi om de Canada Cup verloren. In Montreal was het gastland net iets te sterk, 11-10. De waterpolosters zijn in voorbereiding op de Europese titelstrijd, die binnenkort in Boedapest plaatsvindt. Maud Megens en Sabrina van der Sloot zorgden voor de meeste doelpunten van Nederland. Beide speelsters scoorden vier keer. Bente Rogge en Ilse Koolhaas maakten beiden één treffer.

Maandag 9 december

Handbalsters verliezen ook van Denemarken

Onze handbalsters hebben ook hun tweede wedstrijd in de hoofdronde van het WK verloren. Een dag na de nederlaag tegen Duitsland (23-25) moesten de vrouwen van bondscoach Emmanuel Mayonnade in de Japanse stad Kumamoto ook buigen voor Denemarken: 24-27. 

Met vier punten, meegenomen uit de voorronde, maken we wel nog steeds kans op een plaats in de halve finales.  Onze meiden zijn wel al verzekerd van deelname aan een olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Dat komt doordat Japan zich niet meer kan plaatsen voor de halve finales. De Nederlandse bond heeft zich kandidaat gesteld voor de organisatie van een van de drie OKT's die in maart 2020 worden gehouden.

Lees hier het weekblog van week 49.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen