Vivianne Miedema WK 2019 Nedjap ANP 1500X1000

Vivianne Miedema: "Laten we blij zijn met wat nog kan"

20 oktober 2020
ANP

Klagen in tijden van corona is niets voor Vivianne Miedema, de onnavolgbare spits van het Nederlands voetbalelftal voor vrouwen. "Laten we blij zijn met wat nog kan en ons uiterste best doen om het zo te houden", zegt de spits van Arsenal in aanloop naar het kwalificatieduel van Oranje tegen Estland. Het afgelopen weekeinde werd ze alltimetopscorer van de FA Women's Super League in Engeland.

Maar ook in Londen zijn het andere tijden. Vivianne: "Als er één ding is wat je niet wilt is dat met het virus op zak bij de club binnenlopen en anderen besmetten. We doen er alles aan dat te voorkomen. De 'shopping' wordt voor ons verzorgd, we worden getest en gaan eigenlijk alleen de deur uit om even alleen een stukje te wandelen of zo. We gaan niet uit eten of even een koffietje doen. Als je het virus dan toch oploopt weet je in elk geval dat je alles hebt gedaan om het te voorkomen."

In beginsel kijk ik niet zo naar 'stats'. Belangrijk zijn voor het elftal, daar ben ik mee bezig.

Vivianne Miedema

Behalve de sport brengt Vivianne veel tijd thuis door: "Maar dat beschouw ik niet als een probleem", vertelt ze. "Druk zat. Ik ben aan het studeren en we zijn net verhuisd, dus er moeten nog een stuk of twintig dozen worden uitgepakt. Ik denk niet dat ik me ga vervelen de komende maanden, wat er ook gebeurt."

Statement

Vivianne was vorige week blij te horen dat de in Nederland voetballende internationals in navolging tot de mannen en ondanks de 'maatregelen' toch kunnen blijven spelen. "Dat was een mooi statement van de regering. Dat andere sporten het niet begrijpen kan ik me voorstellen. Als ik hockeyster was had ik er misschien anders ingestaan. Ook zij doen aan topsport. Ik had donders graag iets voor hen willen betekenen, maar in deze situatie vecht je nu eenmaal allemaal voor jezelf."

Vivianne Miedema WK 2019 nedkam ANP-74565676.jpg

Dan het record. In haar 50e duel voor Arsenal kwam Vivianne (24) zondag van 49 op 52 treffers. Bij 50 was ze al topschutter aller tijden op het hoogste niveau in Engeland. "Het is mooi, een mijlpaal. Maar in beginsel kijk ik niet zo naar 'stats'. Het gaat om het spel, belangrijk zijn voor het elftal, daar ben ik mee bezig. Als je me vraagt hoe mijn eerste wedstrijd voor Heerenveen ging weet ik dat nog. En de 27e ook. Maar records.... . Ja, 100 doelpunten maken voor Oranje dat zou nog wel mooi zijn. De manier waarop doet er ook niet toe. Als ik het met een omhaal probeer breek ik waarschijnlijk mijn rug. Het gaat er om dat die bal in het netje komt."

Kan niet meer misgaan

Met Oranje speelt ze de komende dagen tegen Estland en Kosovo. Kwalificatie voor het Europees kampioenschap kan eigenlijk niet meer misgaan. "Het belangrijkste is dat we nu gewoon winnen. Iedereen zal dat als 'normaal' beschouwen en misschien is het dat ook wel. We horen ons te plaatsen. Toch is het voor mij wel even een moment om bij stil te staan als het zo ver is. Aan de andere kant hebben we dan gewoon gedaan wat we moesten doen. En dan is het weer op naar de volgende wedstrijd."

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams