Oranje Leeuwinnen Damaris BSR AGENCY 120X800

Hoe kunnen de voetbalsters zich kwalificeren voor de Olympische Spelen?

06 december 2023
Redactie

Vier jaar geleden haalden de Oranje Leeuwinnen de finale van het WK in Frankrijk. Die prestatie leverde de ploeg van Sarina Wiegman meteen deelname op aan de Olympische Spelen in Tokio. Maar voor Parijs 2024 verloopt het kwalificatietraject heel anders.

Met een goal in de halve finale tegen Zweden schoot Jacky Groenen Nederland vier jaar geleden in Frankrijk naar de WK-finale. Met haar treffer bezorgde de goedlachse middenvelder haar ploeg ook een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio. Er waren namelijk twee deelnamebewijzen weggelegd voor Europese ploegen. En met Engeland in de andere halve finale (tegen de VS) bezorgde de finaleplaats de Oranje Leeuwinnen de zekerheid dat ze mochten aantreden in Japan. Het was voor het eerst dat de Nederlandse vrouwen aanwezig waren op het olympisch voetbaltoernooi.

Voor de Spelen in Parijs gaat het allemaal anders. In totaal doen er volgend jaar twaalf landen mee aan het olympisch voetbaltoernooi bij de vrouwen. Drie tickets zijn gereserveerd voor Europese landen. Als organisator gaat er daarvan één naar Frankrijk.

Nations League
Onze voetbalsters kunnen zich voor de Olympische Spelen kwalificeren via de Nations League, die dit najaar voor vrouwen zal worden gespeeld. Net als bij de mannen zijn de landen verdeeld over drie divisies. De beste zestien landen – waaronder Nederland – zitten in divisie A en zijn verdeeld over vier poules. 

De groepsindeling is als volgt:

Groep A1: Engeland, Nederland, België, Schotland
Groep A2: Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal
Groep A3: Duitsland, Denemarken, IJsland, Wales
Groep A4: Zweden, Spanje, Italië, Zwitserland

Nederland is groepswinnaar geworden en daarmee geplaatst voor de halve finales, die net als de finale eind februari worden afgewerkt. De andere halvefinalisten zijn Frankrijk, Duitsland en Spanje. De twee finalisten plaatsen zich voor de Spelen. Als Frankrijk daarbij zit, gaat ook de nummer 3. Op 11 december is de loting en wordt bepaald wie elkaar treffen in de halve finales.

Foto: Vreugde bij de Oranje Leeuwinnen na de plaatsing voor de halve finales (BSR Agency).

(Wijzigingen voorbehouden. Kijk hier voor meer informatie.)

Programma Nederland in Nations League

22 september: België-Nederland 2-1
26 september: Nederland-Engeland 2-1
27 oktober: Nederland-Schotland 4-0
31 oktober: Schotland-Nederland 0-1
1 december: Engeland-Nederland 3-2
5 december: Nederland-België 4-0

De tickets bij de mannen zijn al verdeeld. Lees er hier meer over.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen