Ryan Gravenberch BSR_AGENCY.jpg

Jong Oranje kan zich op het EK kwalificeren voor de Olympische Spelen

13 juni 2023
Redactie

De voetballers van Jong Oranje trappen 21 juni af voor het Europees kampioenschap voor spelers onder 21 jaar. Het toernooi wordt gespeeld in Roemenië en Georgië. Behalve de Europese titel staan er ook deelnamebewijzen voor de Olympische Spelen in Parijs op het spel.

Aan het toernooi doen zestien landen mee. Er zijn drie plaatsen voor de Olympische Spelen te vergeven, dus voor kwalificatie moet de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi dit EK op het podium komen.

Frankrijk is als gastland van de Olympische Spelen al zeker van deelname. Mochten de Haantjes op het EK bij de eerste drie eindigen, dan is voor de andere landen een plaats in de halve finale voldoende voor kwalificatie.

Leeftijdsregel
Als Jong Oranje zich kwalificeert voor de Spelen, dan kan bondscoach Michael Reiziger, die na het EK Erwin van de Looi opvolgt, zijn selectie samenstellen uit spelers die zijn geboren op of na 1 januari 2001.

Bryan Brobbey Jong Oranje 2021 BSR AGENCY 1200
Bryan Brobbey in actie tegen België. Foto boven: Ryan Gravenberch (BSR Agency).

De FIFA heeft ooit de leeftijdsregel ingesteld omdat de bond niet wilde dat het olympisch voetbaltoernooi zou gaan concurreren met het WK. Wel mag elk land drie dispensatiespelers in de selectie opnemen die ouder zijn dan 23 jaar.

Ongeslagen
Jong Oranje neemt het in de groepsfase op tegen Portugal, België en Georgië. Dat is geen eenvoudige opgave, want zowel onze zuiderburen als de Portugezen bleven in de kwalificatie voor het EK ongeslagen, net als Nederland overigens. De duels worden in deze groep gespeeld in Georgië, dus de derde tegenstander van Oranje heeft het thuisvoordeel.

Programma Jong Oranje:

21 juni, 18:00 uur: Nederland-België

24 juni, 18:00 uur: Nederland-Portugal

27 juni, 18:00 uur: Georgië-Nederland

De groepsfase van het EK wordt gespeeld van 21 juni tot en met 28 juni. De kwartfinales zijn op 1 en 2 juli en de halve finales op 5 juli. De finale van het EK 2023 is op 8 juli in de Batumi Arena in Georgië. 

Lionel Messi
De laatste keer dat de Nederlandse voetbalmannen present waren op de Olympische Spelen, was in 2008 in China. Daarvoor was het 56 jaar geleden dat Oranje op de olympische eindronde aanwezig was.

De ploeg in China stond onder leiding van bondscoach Foppe de Haan. De Fries had onder meer Ryan Babel, Urby Emanuelson, Gerald Sibon, Jonathan de Guzman, Hedwiges Maduro, Royston Drenthe en Roy Makaay tot zijn beschikking.

Na gelijke spelen tegen Nigeria en de Verenigde Staten werd het laatste groepsduel met 1-0 gewonnen van Japan. In de kwartfinales ging Nederland na verlenging met 2-1 onderuit tegen Argentinië. Otman Bakkal tekende in Shanghai voor de Nederlandse treffer. De Argentijnse doelpunten kwamen op naam van Lionel Messi en Angel di Maria.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle