Vivian Sevenich EK 2018 ANP 2400x1600.jpg

Waterpolosters in bubbel op jacht naar olympisch ticket

15 januari 2021
Redactie

Onze waterpolovrouwen strijden van 19 tot en met 24 januari in het Italiaanse Triëst om de laatste twee tickets voor de Olympische Spelen van Tokio.

We nemen het op het olympisch kwalificatietoernooi in groep A achtereenvolgens op tegen Slowakije, Italië en Frankrijk. In groep B staan Griekenland, Hongarije, Israël en Kazachstan tegenover elkaar.

De winnaars van beide poules spelen tegen de nummer 4 van de andere poule om een plek in de halve finales. De nummers 2 en 3 spelen om de andere halvefinaleplaatsen. De winnaars van de halve eindstrijd plaatsen zich voor de Olympische Spelen.

Bondscoach Arno Havenga schat in dat het tussen vier landen gaat: "We wisten van tevoren dat we met Italië, Griekenland en Hongarije om twee tickets zouden gaan strijden, dat we bij een van die landen in de poule zouden zitten en dat we de halve finale moeten winnen. De andere landen zijn normaliter te zwak om een rol van betekenis te gaan spelen, dus we weten wat ons te doen staat. Eerst proberen te winnen in de poule van Italië en daarna in de halve finale Hongarije of Griekenland verslaan."

TeamNL bestaat uit:

Brigitte Sleeking, Nomi Stomphorst, Sabrina van der Sloot, Vivian Sevenich, Simone van de Kraats, Iris Wolves, Maartje Keuning, Dagmar Genee, Maud Megens, Bente Rogge, Joanne Koenders (keepster), Ilse Koolhaas en Debby Willemsz (keepster).

Maud Koopman en Nina ten Broek reizen als reserves mee naar Triëst. Kitty-Lynn Joustra brak op de training haar pink en is daardoor helaas uitgeschakeld voor het evenement in Italië.

Waterpolosters in bubbel

Het OKT stond eerder gepland voor maart 2020, maar werd vanwege de coronapandemie uitgesteld naar januari 2021. Omdat het virus nog altijd rondwaart in de wereld, wordt het evenement in Triëst zonder publiek gespeeld en gaan de deelnemende teams na aankomst in een bubbel.

Voor en tijdens het toernooi moeten speelsters en begeleiders enkele keren een COVID-19-test ondergaan. Bij een of twee positieve tests gaan de betreffende speelsters direct in quarantaine. Zij mogen worden vervangen. Bondscoach Arno Havenga is daarom met vijftien spelers afgereisd naar Italië, terwijl er dertien voor het toernooi zijn ingeschreven. Bij een derde positieve test wordt de hele ploeg uit het toernooi gehaald, zo heeft de wereldzwembond FINA besloten.

Groepswedstrijden Oranje:

Dinsdag 19 januari, 20:00 uur: Nederland – Slowakije

Woensdag 20 januari, 18:00 uur: Nederland – Italië

Donderdag 21 januari, 16:00 uur: Frankrijk – Nederland

Kwartfinales:

Vrijdag 22 januari, 14:00 uur: 4A-1B

Vrijdag 22 januari, 16:00 uur: 3A-2B

Vrijdag 22 januari, 18:00 uur: 1A-4B

Vrijdag 22 januari, 20:00 uur: 2A-3B Nederland

Halve finales:

Zaterdag 23 januari, 18:00 uur: 2A/3B – 4A/1B

Zaterdag 23 januari, 20:00 uur: 3A/2B – 1A/4B

Finalewedstrijden:

Zondag 24 januari, 18:00 uur: om plaats 3

Zondag 24 januari, 20:00 uur: finale

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen