Mathieu Van Der Poel WK 2020 Dubendorf ANP 1600

Titanenstrijd op het WK veldrijden

28 januari 2021
Mark Bos

In Oostende staat dit weekeinde het jaarlijkse hoogtepunt van het seizoen voor de veldrijders op het programma, het WK. In Oostende verdedigen Ceylin Carmen del Alvarado en Mathieu van der Poel hun in 2020 veroverde wereldtitel.

Publiek is niet welkom komend weekeinde, dus van een ouderwets België-Nederland-sfeertje zal amper sprake zijn. Er blijft echter uitdaging genoeg over voor onze renners. De race voert na een supersnel deel op het Hippodroom via een steile brug naar het strand van de badplaats, waar het door de getijden speuren zal zijn naar verharde stukken. 

Van der Poel versus Van Aert?

Bij de mannen lijkt de strijd zich toe te spitsen op een duel tussen Mathieu van der Poel en zijn aartsrivaal, de Belg Wout van Aert, met wie hij de laatste zes wereldtitels ‘broederlijk’ verdeelde. Kaper op de kust kan de Brit Tom Pidcock zijn, die dit seizoen flink aan de weg timmert. Met de Tsjech Zdenek Stybar staat er naast Van der Poel en Van Aert een derde drievoudig wereldkampioen aan de start.

Mathieu krijgt gezelschap van zijn broer David, Corné van Kessel, Lars van der Haar en Joris Nieuwenhuis.

Dringen bij de vrouwen

Bij de vrouwen lijkt het dringen geblazen. Ceylin del Carmen Alvarado doorbrak vorig jaar de hegemonie van Sanne Cant, de Belgische die drie keer op rij de sterkste was geweest en nu op revanche zint. Van de jonge Amerikaanse Clara Honsinger mag ook serieus weerwerk worden verwacht.

Maar vooral ook uit eigen hoek is de concurrentie voor Ceylin niet mals. Lucinda Brand won dit seizoen elf wedstrijden en zegevierde in het eindklassement van de wereldbeker. En Denise Betsema won in januari de wereldbekerwedstrijd in Hulst en is op tijd in vorm. Annemarie Worst, Yara Kastelijn, Anne Tauber en zevenvoudig wereldkampioen Marianne Vos completeren het ijzersterke TeamNL.

Wedstrijden volgen?

De wedstrijden zijn live te volgen op tv op NPO1 en via een livestream op nos.nl en in de NOS-app.

De vrouwen starten zaterdag 30 januari om 15.15 uur, voor de mannen klinkt het startschot zondag 31 januari op hetzelfde tijdstip.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen