Chris En Lisa Paralympische Spelen Beijing 2022 1200

Chef de mission Esther Vergeer kijkt terug: "Het waren bewogen Paralympische Spelen"

13 maart 2022
Redactie

De Paralympische Winterspelen in Beijing zijn vandaag afgesloten. Na een bewogen tijd keert TeamNL dinsdagochtend terug op Nederlandse bodem met drie zilveren en één bronzen medaille en een zestiende plaats in het medailleklassement. Chef de mission Esther Vergeer kijkt terug op een bijzonder toernooi met hoogte- en dieptepunten.

"Het waren bewogen weken", begint Vergeer. "In de eerste plaats natuurlijk omdat op de dag dat TeamNL het vliegtuig in stapte richting Beijing het Russische leger Oekraïne binnenviel. Een gebeurtenis die een schaduw wierp over de wereld. Ook over de Paralympische Spelen. En dat nog altijd doet. Eerst besloot het IPC om sporters uit Rusland en Belarus niet uit te sluiten van deelname aan de Spelen. Gelukkig draaide ze dat besluit nog geen vierentwintig uur later terug. Daar waren we blij mee, want Oekraïne en zijn inwoners verdienen alle steun. Ook van de internationale sportwereld."

Ondanks de gebeurtenissen in Oekraïne moest de knop om en moest het gaan om de prestaties van de vijf skiërs en drie snowboarders van TeamNL die in Beijing aan de start verschenen. Vergeer: "Ik heb openhartige gesprekken gevoerd met de sporters en coaches over de situatie en het team toonde volwassenheid en een topsportmentaliteit. Uiteraard hadden we oog voor de situatie in Oekraïne. En toch was zo snel mogelijk racen wat telde zodra de sporters aan de start verschenen."

Ik heb ervan genoten om chef de mission te zijn van dit TeamNL. Een hecht en ambitieus team wintersporters en begeleiders dat onder uitdagende omstandigheden hier in China gestreden heeft voor het hoogst haalbare.

Esther Vergeer, chef de mission TeamNL

Resultaten

Met vier medailles is de oogst voor TeamNL mager. "Natuurlijk draait het in topsport allereerst om de prestaties. Die gouden, zilveren en bronzen medailles. Met die prestaties zat het niet altijd mee deze Spelen. De kansen die er waren hebben niet altijd het gedroomde resultaat opgeleverd. We hadden liever meer gewonnen. Maar uiteraard zijn er ook sporters die deze Spelen wel hebben gepiekt. Echter heeft dat niet altijd geresulteerd in een medaille."

Vergeer geeft aan ook het verhaal achter de medailles van grote waarde te vinden. "Van Jeroen Kampschreur die een topsportdoel met een persoonlijk doel combineert door lopend op zijn protheses zijn medaille op te halen. Tot Chris Vos die zilver wint op een prothese die door een van zijn grootste concurrenten gemaakt is. En Barbara van Bergen die hier haar debuut maakte en nu uitgekomen is voor TeamNL op zowel de Paralympische Zomer- als Winterspelen. Het zijn stuk voor stuk prachtige sportverhalen."

Gerelateerde artikelen