Tornike Tsjakadoea OS 2020 BSR AGENCY

Wat zijn de regels van het judo?

28 april 2022
Redactie

Hoeveel gewichtsklassen zijn er in het judo? Hoe lang duurt het toernooi en waarom zijn er twee winnaars van een bronzen medaille? Lees hier alles wat je moet weten om het judo goed te kunnen volgen.

Judo is van oorsprong een Japanse zelfverdedigingskunst. De sport werd in de jaren tachtig van de negentiende eeuw ontwikkeld door Jigoro Kano. Deze Japanse lector had behalve de training van het lichaam ook de ontwikkeling van de geest voor ogen. Heel belangrijk daarbij is dat de deelnemers respect tonen voor elkaar. Zonder een tegenstander kan je de sport immers niet leren. Voor een partij en na afloop moeten de judoka's elkaar groeten, als teken van respect. Het woord judo betekent 'zachte weg'.

Judo werd op de Olympische Spelen voor het eerst beoefend in 1964 in Tokio. Vier jaar later ontbrak de sport in Mexico-Stad, maar in 1972 werd er weer gejudood. Sindsdien heeft judo onafgebroken op het olympisch programma gestaan. Het vrouwenjudo werd toegevoegd aan de Spelen van 1992 in Barcelona.

Gewichtscategorieën
Mannen en vrouwen strijden tegenwoordig in zeven gewichtscategorieën. Er was oorspronkelijk bij de mannen ook een open klasse voor alle gewichten, maar die werd afgeschaft na de Spelen van 1984 in Los Angeles.

De gewichtscategorieën waarin nu wordt gestreden zijn:

Mannen: tot 60 kg, tot 66 kg, tot 73 kg, tot 81 kg, tot 90 kg, tot 100 kg, boven 100 kg

Vrouwen: tot 48 kg, tot 52 kg, tot 57 kg, tot 63 kg, tot 70 kg, tot 78 kg, boven 78 kg

Op een toernooi komen eerst de lichtgewichten in actie en aan het eind de zwaargewichten. Per klasse wordt het hele toernooi op één dag afgewerkt. Dus de judoka begint 's morgens met de eerste ronde en als hij of zij alle partijen wint, staat hij of zij nog dezelfde dag in de finale.

Puntentelling

Het kan snel gaan in het judo: als je je tegenstander op zijn rug werpt, dan heb je gewonnen. Dat heet een ippon. Ook via een houdgreep en een verwurging kun je een ippon scoren. Gooi je je tegenstander op zijn zij, dan krijg je een waza-ari en gaat het gevecht verder. Twee keer een waza-ari geldt ook als een ippon. 

Als er geen ippon gescoord wordt, duurt een judopartij op het hoogste niveau vier minuten. Als er dan nog geen winnaar is, wordt er verlengd tot er een score wordt gemaakt.

Poules en herkansingen

Een judotoernooi gaat volgens het knockoutprincipe. Dus als je verliest, dan lig je uit het toernooi. De deelnemers worden per klasse ingedeeld in vier poules (A, B, C en D). De beste acht op de wereldranglijst worden gerankt en verdeeld over de poules, zodat zij niet in een vroeg stadium tegen elkaar moeten.

De judoka's die in de kwartfinale verliezen, gaan naar de herkansingen om alsnog te vechten om het brons. De verliezende kwartfinalist van poule A strijdt tegen die van poule B, en dat geldt ook voor C en D. De twee winnaars van de herkansingen mogen op voor brons, tegen de verliezers van de halve finales. Er worden dus twee bronzen medailles uitgereikt.

Wist je dat ...

... de blauwe pakken in het judo zijn bedacht door de Nederlander Anton Geesink? Aanvankelijk droegen beide judoka's tijdens een partij een wit pak. Maar op tv was het hierdoor moeilijk te volgen. Geesink introduceerde de blauwe pakken, als contrast met de witte. Deze werden in 1996 de wereldstandaard. 

Sanne Van Dijke Grand Slam Osaka 2019 IJF
Sanne van Dijke in het witte pak (IJF). Foto boven: Tornike Tsjakadoea (BSR Agency).

Wat is het verschil tussen diverse judo toernooien?

Bij het judo heb je toernooien van verschillende categorieën. De waarde van een toernooi zie je aan het aantal punten dat je kunt verdienen voor de wereldranglijst. Lees hier alles over het verschil tussen diverse judo toernooien.

Lees hier meer

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle