Dani Baijens EK 2022 ORANGE_PICTURES.jpg

Handbalmannen krijgen wildcard voor WK in 2023

28 juni 2022
NHV (Handbal)

De Nederlandse handbalmannen hebben een wildcard gekregen voor het WK volgend jaar in Polen en Zweden. Naast Nederland mag ook Slovenië meedoen aan het eindtoernooi. In totaal zijn 32 landen actief op het WK, dat van 12 t/m 29 januari 2023 plaatsvindt.

De Internationale Handbal Federatie (IHF) heeft een grondige analyse gedaan om tot de verdeling van de wildcards te komen. Daarbij is rekening gehouden met de prestaties van beide landen bij eerdere handbaltoernooien en de algemene ontwikkeling van de handbalsport. Beide landen investeren in de toekomst door de organisatie van verschillende eindtoernooien op zich te nemen. Nederland organiseert het WK voor vrouwen in 2025.

Daarnaast ziet de IHF dat Nederland een team in opkomst is. De aflopen jaren hebben de handbalheren laten zien op het hoogste podium te kunnen acteren. De tiende plaats op het EK 2022 was een bevestiging van deze groei. In april werd in de play-offs van de WK-kwalificatie nipt verloren van Portugal. In de eerste wedstrijd was Nederland met 30-33 te sterk. Het tweede duel ging verloren met 28-35.

De deelname aan het WK is bijzonder. De laatste keer dat het Nederlands mannenteam meedeed aan het wereldkampioenschap was in 1961. Destijds werd na twee verliespartijen de elfde plaats behaald. 

Op zaterdag 2 juli vindt om 17:00 uur in het Poolse Katowice de loting plaats. De pot-indeling ziet er als volgt uit:

Pot 1: Denemarken, Zweden, Spanje, Frankrijk, Noorwegen, IJsland, Duitsland, Afrika 1

Pot 2: Qatar, Kroatië, België, Brazilië, Portugal, Polen, Montenegro, Noord Macedonië

Pot 3: Servië, Hongarije, Argentinië, Bahrein, Saudi Arabië, Afrika 2, Chili, Afrika 3

Pot 4: Uruguay, Afrika 4, Afrika 5, Iran, Korea, Noord-Amerika 1, Nederland, Slovenië

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle