DSC03784 (1)

TeamNL laat zich opnieuw zien op derde dag EYOF

27 juli 2022
Redactie

Op de derde dag van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in Banská Bystrica heeft TeamNL zich opnieuw laten zien. Er was een mix van resultaten in vier verschillende sporten: judo, turnen, zwemmen en badminton.

Judoka's Jochem van Harten en Vera Wandel sleepten dinsdag gouden medailles in de wacht. Geïnspireerd door die prestaties verschenen Joshua de Lange (-73kg), Julie Beurskens (-57kg) en Renske Wekking (-52kg) woensdag op de mat. Joshua en Julie stoomden door naar de finales. Daarin moest Julie haar meerdere erkennen in Fidan Alizada. Jammer, zo zegt ze zelf, want ze boekte juist progressie gedurende de dag: "Ik had een moeizaam begin vandaag, maar daarna ging het steeds beter. Het is daarom jammer dat ik de finale verloor." Het halen van zilver noemt ze 'zuur', maar toch mag ze tevreden zijn. "Ik kwam hierheen voor een medaille, dus het is fijn dat ik die gehaald heb."

Ik had een moeizaam begin, maar daarna ging het steeds beter

Julie Beurskens

Dinsdagavond werden de gouden judo-plakken gevierd met alle sporters en begeleiders van TeamNL. Of dat bij Julie nog zorgde voor extra motivatie? "Dat gaf zeker een extra boost en heeft me vandaag wel geholpen. Door die positieve sfeer - we moedigen elkaar allemaal aan - stond ik beter op de mat. Dat is wat ik ook ga doen de komende: anderen aanmoedigen. Sowieso morgen bij het judo, maar ook bij alle andere sporten."

"Heel vet om de vlag te mogen dragen"

Julie stond woensdag niet voor het eerst tijdens dit EYOF in de schijnwerpers. Zondagavond mocht ze namelijk de Nederlandse vlag dragen tijdens de openingsceremonie. "Dat was heel vet en had ik van tevoren niet verwacht. Ik kreeg het te horen vlak voor de ceremonie. Ik was eerst een beetje verbaasd, maar vond het hartstikke leuk om te doen. Een hele eer."

Goud voor Joshua

Joshua nam het in zijn finale op tegen de Serviër Mihajlo Simin. Die strijd mondde uit in een golden score. Daarin sloeg Joshua, onder aanmoediging van veel van zijn teamgenoten op de tribune, na ruim 2,5 minuut toe: met een ippon verzekerde hij zichzelf van de winst en dus schitterde hij bij de medailleceremonie op het hoogste podium: goud! 

DSC03529 (1)
Joshua's sterke optredens werden beloond: hij won goud.

Renske ging jammer genoeg onderuit in de voorronde. Ze verloor op ippon met nog slechts zes seconden te gaan.

Pechwedstrijd Pien van Daal

Pien van Daal maakte haar opwachting in de kwalificaties bij het turnen. Daar waar ze in aanloop naar het EYOF hele goede prestaties had neergezet, zat het vandaag helaas tegen. Ze had een 'pechwedstrijd' en kwalificeerde zich niet voor de finales.

Halve finales bij het zwemmen

De ochtend na het behalen van de vijfde plaats in haar finale op de 100m vrij, kwam Angelina Rolman woensdag opnieuw in actie. Nu op de 200m vrij. Dankzij een goede heat plaatste ze zich voor de halve finales. Ook daarin maakte Angelina indruk: ze eindigde in haar halve eindstrijd als eerste in een tijd van 2:03.99. We zien haar donderdag dus zeker terug in de finale.

DSC00570
Angelina plaatste zich voor de finale op de 200m vrij.

In de heats bij de 200m rug streden Daan Sonneveld en Finn Broekhoven voor een plek in de halve finale. De tijd van Finn was helaas niet voldoende, Daan verzekerde zich wel van een plek op de startlijst. In de halve finale zette hij een tijd van 2:09.05 neer, helaas niet genoeg voor een finaleplaats.

Achtste finales eindstation Flora Wang

Na een sterke groepsfase maakte badmintonster Flora Wang woensdag haar opwachting in de achtste finales. Ze stond daarin tegenover de Deense Maria Tommerup, die met 21-12 en 21-13 te sterk was. Het betekende de uitschakeling van Flora in het enkelspel. Maar we zien haar dit EYOF nog terug: donderdag om 13:00 uur strijdt ze in het mixtoernooi samen met Mats Duwel tegen Sarkhan Baghirov en Hajar Nuriyeva uit Azerbeidzjan.

Gerelateerde artikelen

Toon alle