DSC02833 (1)

Bomvolle EYOF-dag levert ook eerste medailles op

26 juli 2022
Redactie

Een goedgevuld programma dinsdag op het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in Banská Bystrica. Er waren wedstrijden bij elke sport waaraan TeamNL op dit toernooi deelneemt. Daarbij werden ook de eerste medailles in de wacht gesleept.

Drie Nederlandse judoka's kwamen dinsdag in actie: Jochem van Harten (-60kg), Nohade Riadi (-48kg) en Vera Wandel (-44kg). Jochem en Vera wonnen wedstrijd na wedstrijd en plaatsten zich allebei voor de finale. Die van Vera mondde uit in een golden score. Ze gaf daarin alles en zag hoe haar Hongaarse opponent Szabina Szeleczki drie straffen ontving. Daarmee sleepte Vera de eerste medaille van TeamNL op dit EYOF in de wacht. Goud!

Even later mocht ook Jochem zich opmaken voor zijn finale. Hij moest daarin zien af te rekenen met de Azerbeidzjaanse Nurlan Karimli. Dat deed hij, en hoe! Met een imposante ippon kroonde Jochem zich tot goudenmedaillewinnaar.

Nohade won haar eerste duel jammer genoeg niet en was daarmee uitgeschakeld.

Succes in het water

Voor zwemmers Angelina Rolman (100m vrij) en Collin van der Hoff (200m school) was dinsdag een spannende dag. Zij leefden toe naar de finales waarvoor zij zich maandagavond plaatsten. Collin deed dat met een nieuw PR (2:20,08). Hij leefde daardoor met een goed gevoel toe naar zijn eindstrijd. Toch knaagde er nog wat. Collin: "Mijn doel was om op dit EYOF onder de 2:20 te zwemmen. Het is jammer dat dat gisteren niet lukte, dus dat werd het doel voor vandaag. Maar ik wist dat ik voor de finale wat nerveuzer zou zijn. Daar probeerde ik zo goed mogelijk doorheen te komen, gelukkig lukte dat." Collin doelt op zijn eindtijd in de finale: 2:19,47. "En dat terwijl de race technisch gezien minder ging dan gisteren, want sommige keerpunten waren niet helemaal perfect."

Dat het Collin lukte zijn doel te behalen was al geweldig. Dat zijn gewenste PR ook nog een bronzen medaille op zou leveren, had hij nooit verwacht. "Ik wilde gewoon zo goed mogelijk zwemmen op dit EYOF en zou wel zien wat het zou worden. Deze medaille maakt het allemaal nog wel mooier."

Ik wilde gewoon zo goed mogelijk zwemmen, deze medaille maakt het allemaal nog wel mooier

Collin van der Hoff
Collinmedailleeyof
Collin met zijn bronzen medaille.

Angelina zette in haar finale een tijd van 57.70 neer, goed voor een mooie vijfde plaats. Woensdag gaat zij zich bij de 200m vrij opnieuw proberen te plaatsen voor de eindstrijd.

Ook streden de Nederlandse zwemmers dinsdag in de mixed relay 4x100m vrije slag, daar eindigden ze samen op een elfde plaats.

Vier keer winst bij badminton

Mats Duwel en Flora Wang speelden dinsdag hun laatste twee groepsduels. Flora won beide wedstrijden overtuigend, ze versloeg Servië en Letland. Mede dankzij de overwinning die ze maandag al boekte, eindigde ze als tweede in haar poule. Daardoor zien we Flora woensdag terug in de achtste finales.

Mats verloor maandag beide duels, maar was tevreden over zijn progressie en keek met vertrouwen naar zijn wedstrijden op dinsdag. Zijn mindset betaalde zich uit: hij versloeg Slowakije en Griekenland. Daarmee eindigde Mats als derde in de poule, helaas net niet voldoende voor de knock-outfase.

Wielrenners door de straten van Banská Bystrica

De zes wielrenners van TeamNL kwamen dinsdag allemaal in actie tijdens de 8,4 kilometer lange tijdrit door de straten van Banská Bystrica. Bij de meisjes zette Megan Arens de snelste Nederlandse tijd neer. De 15-jarige renster uit Kruiningen kwam binnen in 12:24,83, goed voor de vijfde plaats. Puck Langenbarg noteerde de 29e tijd (13:07,63), Noï Moes werd 41e (13:14,33).

Cyklistika 046 Stoklasa RS33809

Nadat de meisjes dinsdagochtend het goede voorbeeld hadden gegeven, was het aan het einde van de middag aan de jongens. Senna Remijn ging als vijfde van start, en daarmee als eerste Nederlander. Hij moest zijn tijdrit afleggen in de stromende regen en noteerde een tijd van 11:36,24. Daarmee werd hij 39e. Terwijl de weersomstandigheden verbeterden, zette Joeri Schaper de 25e tijd neer: 11:23,94. Michiel Mouris kwam als laatste Nederlander in actie: met 11:14,02 werd hij 13e.

Donderdag rijden zowel de meisjes als de jongens de wegwedstrijd.

Drie finaleplaatsen bij turnen

Voor turners Amine Abaidi, Elijah Faverus en Daniel Hasson stond dinsdag in het teken van kwalificaties. Het leverde drie finaleplaatsen op: Amine plaatste zich voor de eindstrijd op vloer en sprong, Daniel op de ringen. Vrijdag staan die finales op het programma. Elijah kwalificeerde zich daar helaas niet voor, maar turnde wél een van zijn beste wedstrijden ooit.

DSC09676
Elijah Faverus en Amine Abaidi

Gerelateerde artikelen

Toon alle