3X3 Vrouwen Europees Kampioen 2023
Europees Kampioenschap

EK basketbal 3x3

  • 22 augustus t/m 25 augustus 2024
  • Vanaf 18:00
  • Wenen
Terug naar het overzicht

Van 22 tot en met 25 augustus spelen onze 3x3 basketbalteams het EK in Wenen.

TeamNL bestaat uit:

volgt

Rankings
Het was eind 2023 al bekend dat de ploegen van TeamNL direct waren geplaatst voor het EK. Hiervoor keek internationale bond FIBA naar de per 1 november 2023 geldende rankings. De Nederlandse mannen stonden op dat moment vijfde, wereldwijd, en moesten in Europa alleen Servië (eerste, en regerend Europees kampioen) en Litouwen (vierde) voor zich laten. Ook Frankrijk, zesde op de wereldranglijst, plaatst zich direct voor het EK.

De Nederlandse vrouwen horen volgens FIBA’s ranking niet bij de drie hoogst gerankte Europese landen. Dat zijn Frankrijk, Duitsland en Hongarije. Maar omdat Nederland regerend Europees kampioen is, ligt er automatisch een ticket klaar voor het volgende EK.

Toewijding en faciliteiten
Brian Benjamin, technisch directeur bij de Nederlandse Basketball Bond (NBB): "De plaatsing voor de EK’s in dit vroege stadium bewijst nogmaals dat we een goed 3x3 programma runnen. Onze structuur en faciliteiten behoren tot de wereldtop. We zijn sowieso één van de weinige landen die een fulltime programma draaien. Die toewijding én alle faciliteiten er omheen maken ons zo goed."

Hij zegt dat het een groot voordeel is dat Nederland zich in een vroeg stadium heeft geplaatst. "We hebben prestatieafspraken met NOC*NSF. Het Europees kampioenschap is één van die momenten waarop we er moeten staan, en we weten nu al dat we er zijn. Een EK kwalificatiereeks is lastig en lastig te voorspellen. Als je onverhoopt niet plaatst mis je dat cruciale prestatiemoment. Nu kunnen we al gaan plannen voor dat toernooi én hoeven we geen rekening te houden met het plaatsingstoernooi. We hebben zekerheid."

Foto: Nederland Europees kampioen 3x3 (FIBA.basketball).

Format

3x3 basketbal wordt gespeeld door twee teams van drie spelers, waarbij de teams allebei één wisselspeler mogen hebben. Het wordt gespeeld op een veld van 15x11 meter, met één basket.

Op 6,75 meter van de basket is een lijn getrokken. Scores van buiten die lijn worden beloond met twee punten, scores binnen die lijn leveren één punt op. Teams moeten binnen twaalf seconden een schotpoging doen.

Een partij duurt tien minuten netto speeltijd. Het team met de hoogste score wint de wedstrijd. Als een team binnen de reguliere speeltijd 21 punten of meer scoort, wordt het ook als winnaar aangewezen.

Als de stand aan het eind van de reguliere speeltijd gelijk is, wordt er verlengd. Het eerste team dat in de verlening twee punten scoort, wint de wedstrijd.

Gerelateerde artikelen

Toon alle