63571049 BSR AGENCY Madison Janwillenvanschip Yourihavik
Olympische Spelen Parijs 2024

Baanwielrennen (m) madison finale en keirin en (v) sprint herkansingen

  • 10 augustus t/m 10 augustus 2024
  • Vanaf 17:00
  • Olympische Spelen Parijs 2024
Terug naar het overzicht

Het baanwielrennen tijdens de Olympische Spelen van Parijs worden gehouden van 5 tot en met 11 augustus. Het toernooi vindt plaats in het Velodrome in Saint-Quentin-en-Yvelines. Bij het baanwielrennen wordt op twaalf onderdelen om de medailles gestreden, zes bij de vrouwen en zes bij de mannen.

Op dag 6 van het baanwielrennen staat de finale koppelkoers (madison) van de mannen op de plannen. Daarnaast worden de kwalificaties voor de vrouwen sprint gereden en maken de mannen zich op voor de kwalificaties van de keirin. Bekijk het hele programma hier.

TeamNL bestaat uit:

Vrouwen: Steffie van der Peet en Hetty van de Wouw
Mannen: Harrie Lavreysen (keirin), Jeffery Hoogland (keirin), Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik (madison)

Foto: Jan Willem van Schip en Youri Havik (BSR Agency).

Programma baanwielrennen Olympische Spelen

Zaterdag 10 augustus 2024: 17:00 - 19:50 uur

Vrouwen: sprint kwalificaties evt met Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet

Mannen: madison finale met Youri Havik en Jan-Willem van Schip. Keirin kwalificaties met Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland

Wat houdt de koppelkoers in?

In een koppelkoers, ook wel madison genoemd, probeer je als duo zoveel mogelijk punten te verdienen in tussensprints. Als duo ben je om en om in de koers. Door elkaar een handaflossing te geven, zorg je ervoor dat jij of je teamgenoot 'in koers' komt. Bij de tussensprints zijn punten te halen, alleen de eerste 4 verdienen punten. Door de snelle wisselingen is dit één van de spectaculairste onderdelen op de baan. Je bent als duo de winnaar van de koppelkoers zodra je de meeste ronden voor ligt of wanneer je de meeste punten hebt behaald.  

Let op

In het programma nemen we alleen de onderdelen op waarop TeamNL, eventueel, in actie komt. Alles onder voorbehoud van wijzigingen.

Bekijk het officiële programma

Wat houdt het onderdeel kerin in?

In dit van oorsprong Japanse onderdeel fiets je eerst een aantal ronden achter een gemotoriseerde gangmaker, dit wordt ook wel een derny genoemd. De derny verlaat de baan op 600 á 700 meter voor de finish. Voor die tijd mag je dit voertuig niet inhalen. Vanaf dan barst de strijd op de winst los. Wie als eerst over de finishstreep komt is de winnaar.  

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen