Dimeo van der Horst ANP-434355465.jpg
Wereldkampioenschap

WK basketbal 3x3

 • 30 mei t/m 4 juni 2023
 • Vanaf 10:30
 • Wenen
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 30 mei tot en met 4 juni spelen onze 3x3 basketbalteams het WK in Wenen. Onze vrouwen zijn ingedeeld in poule A en nemen het daarin op tegen Oostenrijk, Brazilië, Spanje en Frankrijk. Onze mannen spelen in poule D tegen Mongolië, Japan, Zwitserland en Hongarije.

TeamNL bestaat uit:

Vrouwen: Loyce Bettonvil, Julia Jorritsma, Kiki Fleuren en Natalie van den Adel.

Mannen: Dimeo van der Horst, Arvin Slagter, Worthy de Jong en Jan Driessen. Reserves: Julian Jaring en Norbert Thelissen.

"Voor het WK heb ik Worthy, Arvin, Dimeo en Jan gekozen. Een sterk team met veel verschillende kwaliteiten, waarmee we een goede kans maken om een medaille te winnen. Dat is namelijk het doel," verklaarde bondscoach Aron Roye op de website van de NBB.

Vrouwenbondscoach Maksim Kovacevic verklaart tevreden te zijn over de samenstelling van zijn WK-selectie. "Natalie van den Adel heeft zich een paar weken geleden vanuit Spanje bij ons gevoegd. Samen met de andere drie, Loyce, Julia en Kiki, hebben we een mooie mix van ervaring en jeugd. Alle vier hebben ze vorig jaar een of meerdere medailles op een groot internationaal toernooi gewonnen. Natalie, Loyce en Julia zilver bij het EK, Julia en Kiki brons bij het WK o.23. Aan 3x3-ervaring dus geen gebrek."

Programma TeamNL

Dinsdag 30 mei: 

 • 17.35 uur: Oostenrijk-Nederland (vrouwen)
 • 19.45 uur: Nederland-Brazilië (vrouwen)

Woensdag 31 mei:

 • 14.00 uur: Nederland-Mongolië (mannen)
 • 15.25 uur: Nederland-Japan (mannen)

Donderdag 1 juni:

 • 17.10 uur: Nederland-Spanje (vrouwen)
 • 19.20 uur: Frankrijk-Nederland (vrouwen)

Vrijdag 2 juni:

 • 12.00 uur: Zwitserland-Nederland (mannen)
 • 14.25 uur: Hongarije-Nederland (mannen)


Zaterdag 25 juni: achtste finales en kwartfinales

Zondag 26 juni: halve finales, 3e en 4e plaats en de finales.

Kijk hier voor het complete speelschema.

Bekijk de wedstrijden live via

www.youtube.com/@fiba3x3

Achtste editie
Sinds 2012 organiseert de basketbalbond FIBA het wereldkampioenschap voor landenteams. In Wenen wordt het de achtste editie. De Nederlandse mannen werden in 2017 en 2018 tweede op het WK, beide keren achter Servië. In 2021 in Tokio stond 3x3 basketbal voor het eerst op het olympische programma. De Nederlandse mannen strandden in de kwartfinales. 

Format

3x3 basketbal wordt gespeeld door twee teams van drie spelers, waarbij de teams allebei één wisselspeler mogen hebben. Het wordt gespeeld op een veld van 15x11 meter, met één basket.

Op 6,75 meter van de basket is een lijn getrokken. Scores van buiten die lijn worden beloond met twee punten, scores binnen die lijn leveren één punt op. Teams moeten binnen twaalf seconden een schotpoging doen.

Een partij duurt tien minuten netto speeltijd. Het team met de hoogste score wint de wedstrijd. Als een team binnen de reguliere speeltijd 21 punten of meer scoort, wordt het ook als winnaar aangewezen.

Als de stand aan het eind van de reguliere speeltijd gelijk is, wordt er verlengd. Het eerste team dat in de verlening twee punten scoort, wint de wedstrijd.

Gerelateerde artikelen