Aanholt Duetz Sofia Cup 2022 Sailing Energy
Wereldkampioenschap

WK 49er en 49er FX

  • 5 maart t/m 10 maart 2024
  • Vanaf 10:00
  • Lanzarote
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 5 tot en met 10 maart worden op het water bij Lanzarote de wereldkampioenschappen in de 49er en 49erFX klassen gehouden. De keuze voor Lanzarote als locatie onderstreept de ambitie om een uitdagende en eerlijke competitie te bieden aan de wereldtop.

TeamNL bestaat uit: 

49er:

Bart Lambriex en Floris van de Werken

49er FX:

Odile van Aanholt & Annette Duetz

De twee Nederlandse teams worden tot de favorieten gerekend voor de eindoverwinning op basis van de resultaten van de afgelopen WK’s. Op het gemeenschappelijke, grote WK in Den Haag 2023 wonnen Lambriex en Van de Werken hun derde wereldtitel op rij.

Van Aanholt en Duetz pakten, ondanks tegenslag in de voorbereiding met een zware blessure, een knappe zilveren medaille. Dit na twee eerdere wereldtitels van Odile van Aanholt. In 2021 nog samen met Elise de Ruijter en in 2022 met Annette Duetz.

Zin om te racen
Floris van de Werken heeft vooral zin om weer te racen na een winter vol met trainingen. “Bart en ik kijken vooral ernaar uit om weer te racen. De laatste serie was het EK in Vilamoura in 2023 en daarvoor natuurlijk het WK in Den Haag. We hebben hard getraind deze winter en veel uren gemaakt. Fysiek gaat allemaal weer de goede kant op, dus dat is fijn. Dit is geen echt piekevenement voor ons omdat we natuurlijk de Olympische Spelen dit jaar hebben. Maar dat neemt niet weg dat het wel een wereldkampioenschap is en dat het altijd veel waard is om de titel te pakken.”

“Vier keer wereldkampioen worden op rij is natuurlijk een droom en een hele unieke gebeurtenis in de sport. Maar we focussen op onze race routines die we er weer in willen krijgen. We hebben nog twee wedstrijden dit jaar waar we dat nog verder kunnen aanscherpen, en dit WK is er een van,” besluit Van de Werken.

Bootsnelheid
Annette Duetz en Odile van Aanholt hebben er heel veel zin in. “We zijn heel erg klaar voor dit WK", legt Annette Duetz uit. “We hebben afgelopen maanden veel getraind op onze bootsnelheid en het starten. Daar hebben we grote stappen in gemaakt. Dus we zijn goed voorbereid, dat willen we graag laten zien en het liefst dit WK winnen. Het is niet zo belangrijk als de Olympische Spelen, maar gewoon echt goed varen is ook een hele goede voorbereiding op de Olympische Spelen.”

Odile van Aanholt memoreert de lastige voorbereiding op het afgelopen WK in 2023. “Het is leuk om een wedstrijd te varen waar je helemaal goed op voorbereid bent. Dat maakt ook dat je nog meer zin hebt om te racen. Het is een hele mooie plek om te racen met grote golven, veel wind en heel veel zon. Iedereen is supergoed, want al onze tegenstanders zitten in het laatste jaar voor de Spelen. Dat is heel bijzonder. Dus dit WK willen we heel graag winnen, daar gaan we alles voor geven. Als het toch nog niet goed gaat, dan is het een goede les voor het komende half jaar.”

Programma

5-3: kwalificaties

6-3: kwalificaties

7-3: kwalificaties

8-3: gold races

9-3: gold races

10-3: medal races

Gerelateerde sporters

Toon alle 4

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen