Karlien Sleper WB 2021 ORANGE PICTURES (1).jpg

Januari: TeamNL Beijing 2022 krijgt vorm

31 december 2021
Redactie

Het grootste gedeelte van TeamNL dat in februari naar de Olympische Winterspelen Beijing 2022 gaat, is bekend. Deze maand worden de laatste plekken ingevuld.

Op 5 januari is de teampresentatie. De bonden dragen dan hun sporters over aan NOC*NSF. Maar dat betekent niet dat TeamNL voor Beijing 2022 dan al compleet is. Zo is 17 januari de deadline voor onze bobsleeërs en skeletonster Kimberley Bos. In het weekend van 15 en 16 januari vindt de laatste wereldbekerwedstrijd plaats in St. Moritz. 

Voor onze sleesporters is een minimale plaats op de wereldranglijst halverwege januari of voor die tijd een goede uitslag bij een grote wedstrijd minimaal vereist. Elke wereldbekerwedstrijd is dus van het grootste belang.

Voor de snowboarders en skiërs geldt min of meer hetzelfde. Ook zij moeten goed presteren in de World Cups en in sommige gevallen halverwege januari een goede ranking kunnen overleggen. Lees hier de details.

De belangrijkste evenementen van TeamNL deze maand*

Evenement Plaats Datum
World Series monobob Sigulda 1 en 2 januari
WK dammen Eindhoven 5-20 januari
Wereldbeker snowboard slopestyle Mammoth Mountain 6-8 januari
Wereldbeker skeleton Winterberg 7 januari
Wereldbeker snowboardcross Krasnoyarsk 7-9 januari
EK afstanden schaatsen Heerenveen 7-9 januari
World Series monobob Winterberg 8 januari
Wereldbeker bobslee Winterberg 8 en 9 januari
WK para-sneeuwsporten Lillehammer 8-23 januari
EK kunstrijden Tallinn 10-16 januari
EK handbal (m) Hongarije/Slowakije 13-30 januari
World Series monobob Winterberg 14 januari
EK en wereldbeker skeleton St. Moritz 14 januari
EK en wereldbeker bobslee St. Moritz 15 en 16 januari
EK en World Series monobob St. Moritz 15 en 16 januari
International Invitation Cup II shorttrack Leeuwarden 15 en 16 januari
Australian Open tennis Melbourne 17-30 januari
WK veldrijden Fayetteville 29 en 30 januari

* Wijzigingen voorbehouden. Wedstrijden alpineskiën met bijvoorbeeld Adriana Jelinkova zijn nog niet bekend.

EK afstanden schaatsen
De schaatsers konden zich eind december kwalificeren voor de Winterspelen. Er moeten nog een paar plaatsen voor de massastart worden ingevuld. Volgens de planning worden de namen van de achttien schaatsers op 2 januari voorgedragen bij NOC*NSF, die de voordracht officieel moet goedkeuren.

Op weg naar de Winterspelen hebben de schaatsers nog één groot toernooi: van 7 tot en met 9 januari vinden de EK afstanden plaats in Thialf in Heerenveen.

Kunstschaatsster Lindsay van Zundert was de eerste Nederlander die zich voor de Winterspelen in Beijing kwalificeerde. Zij rijdt van 10 tot en met 16 januari nog het EK in Tallinn.

Thomas Krol 2021 ORANGE PICTURES
Thomas Krol (Orange Pictures).

Internationale krachtmeting
Ook de meeste shorttrackers voor Beijing 2022 zijn bekend. Op 17 januari worden nog één vrouw en één man aan het team toegevoegd. Voor de Spelen zouden de volgelingen van bondscoach Jeroen Otter nog één groot toernooi rijden. Maar vanwege de coronapandemie is het Europees kampioenschap in Dresden afgelast.

Om de Beijing-gangers toch een serieuze internationale krachtmeting te bieden, organiseert de KNSB op 15 en 16 januari in Leeuwarden de International Invitation Cup II. Deelname is toegezegd door teams van Hongarije, Frankrijk, Rusland (onder voorbehoud), België, Israël en natuurlijk Nederland zelf. 

Selma Poutsma en Suzanne Schulting relay ANP-1800x1200.jpg
Selma Poutsma en Suzanne Schulting.

Gecombineerd WK
De paralympiërs hebben nog een maand langer om zich voor te bereiden op Beijing. Van 8 tot en met 23 januari vinden de wereldkampioenschappen parasnowboarden en para-alpineskiën plaats in Lillehammer.

Het is voor het eerst dat er een gecombineerd WK plaatsvindt voor alle para-sneeuwsporten. Het evenement was eigenlijk vorig jaar al gepland, maar door de pandemie is het een jaar opgeschoven.

Jeroen Kampschreur in actie op trainingskamp in Hintertux.jpg
Jeroen Kampschreur (foto: Mathilde Dusol).

Ten slotte zijn er ook nog niet-wintersporten die deze maand meer dan de moeite waard zijn. Op 5 januari begint Roel Boomstra aan zijn tweekamp in de wereldtitel dammen. De Nederlander is in Eindhoven de uitdager van wereldkampioen Alexandr Schwartzman.

Het EK handbal voor mannen is van 13 tot en met 30 januari in Hongarije en Slowakije. Onze handballers hebben zich voor de tweede keer in de geschiedenis geplaatst. Ze nemen het achtereenvolgens op tegen Hongarije, IJsland en Portugal. 

Op 17 januari begint in Melbourne de Australian Open, het eerste Grand Slam-tennistoernooi van 2022. In het laatste weekend van januari worden in Fayetteville (VS) de WK veldrijden georganiseerd. Mathieu van der Poel en Lucinda Brand verdedigen hun titel.

Gerelateerde artikelen

Toon alle