DSC07252

EYOF dag 5: teamspirit bij het turnen levert bronzen medaille op

29 juli 2022
Redactie

Na alle eerdere ervaringen van deze week was ook de vijfde dag van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) een boeiende. Er stonden veel beslissende wedstrijden op het programma voor de talentvolle sporters van TeamNL. Ook sleepte het team weer medailles in de wacht.

Met twee toestelfinales bij het turnen had TeamNL iets om naar uit te kijken. Amine Abaidi (vloer) en Daniel Hasson (ringen) mochten zich laten zien. Voor Amine resulteerde dat in een dikverdiende derde plaats en dus een bronzen medaille. "Ik kan niet beschrijven hoe blij ik ben", zegt hij een paar uur na zijn prestatie. "Toen ik zag dat ik derde was geworden, kreeg ik tranen in mijn ogen. Nu pas ben ik alles een beetje aan het beseffen. De concurrentie was groot, dus ik moest clean turnen. En dat heb ik gedaan." Nederland haalde slechts één keer eerder een turnmedaille op het EYOF. "Het is echt heel nice dat ik nu de tweede ben die dat gelukt is. Ik ben echt meer dan blij."

Ik kan niet beschrijven hoe blij ik ben

Amine Abaidi

Amine heeft mooie woorden voor zijn teamgenoten. "Zonder die andere boys had ik dit niet kunnen doen. Hun steun was niet normaal belangrijk." Zaterdag gaat hij die steun opnieuw voelen, dan wacht hem nog een finale: sprong. Of hij er klaar voor is, is eigenlijk een onnodige vraag: "Zeker weten, nu al helemaal. Ik moet gewoon knallen en dan ga ik hopelijk opnieuw voor een medaille."

Daniel eindigde in zijn finale met 11,700 punten op de achtste plaats. Hij begon sterk en zette een goede oefening neer, maar bij de afsprong zat het net even tegen. Desondanks mag Daniel trots zijn: het halen van de finale was al een mooie prestatie.

Geweldig teamresultaat

Dat Amine en Daniel zich mochten laten zien op de toestelfinales, was te danken aan een sterke teamprestatie op dinsdag. De focus van het team was gericht op een zo goed mogelijk teamresultaat. Elijah Faverus, die het turnteam van de jongens completeert, vertelt: "Het teamresultaat was ons doel, waarvoor we hiernaartoe kwamen. We wilden laten zien dat we kunnen concurreren met de wereldtop en dat hebben we gedaan. We gingen voor een bepaald aantal punten en slaagden in onze missie." Het team werd knap negende. "Daar zijn we echt trots op".

 

De turners laten niet alleen een stijgende lijn zien in het teamresultaat, ook hebben ze op dit EYOF bewezen dat ze goede allrounders zijn. Dat is op deze leeftijd en met het oog op de toekomst van groot belang. Amine werd 13e (77,350 punten), Elijah 17e (76,650) en Daniel 35e (75,400). De kwalificaties voor de toestelfinales die volgden vormden een prachtige 'kers op de taart'.

Brons voor Joës Schell

Voor judoka's Joës Schell (-100kg) en Jade Omerköylü (-78kg) was het vrijdag eindelijk zover: ook zij mochten in actie komen op het EYOF. Jade won haar eerste wedstrijd, maar moest vervolgens haar meerdere erkennen in de als tweede geplaatste Israëlische Yuli Alma Mishiner.

Joës bereikte overtuigend de halve finales. Na verlies ging hij op voor brons en sloot hij prachtig af. Op ippon verzekerde hij zichzelf van een bronzen medaille. Een fantastische prestatie.

DSC06814
Joës Schell

Zwemmen: Hylcke en Finn in actie

Zwemster Hylcke de Beer kwam vrijdag in actie op de 50m vrij. Met een tijd van 27.13 kwalificeerde ze zich voor de halve finales. In de halve finale scherpt ze haar tijd flink aan: 26.94 seconden. Het blijkt uiteindelijk de elfde tijd. Niet genoeg voor een plek in de finale, maar Hylcke heeft wel een mooie progressie laten zien.

Finn Broekhoven maakte vrijdagochtend indruk op de 400m wissel. Lange tijd leek een tweede plek in zijn heat het hoogst haalbare, maar in de laatste 50 meter bewees hij zijn klasse: hij werd eerste in een tijd van 4:37.79 en plaatste zich daarmee voor de finale. Uiteindelijk tikt hij in de finale als achtste aan.

DSC06166
Finn Broekhoven gaf alles op de 400m wissel

Badmintonduo haalt kwartfinales

Mats Duwel en Flora Wang trokken hun sterke start in het dubbelspel van donderdag door naar vrijdagochtend. Het duo nam het in de achtste finales op tegen Evangelos Stavros Anastasiou en Thomai Agapi Pavlidou uit Griekenland. Binnen zeventien minuten pakten Mats en Flora de winst: 21-4 en 21-11.

Een kleine drie uur later wachtte het kwartfinaleduel tegen Mateusz Golas en Maja Janko uit Polen. Tegen hen speelden Mats en Flora een sterke en spannende partij, maar gingen ze ten onder. Daarmee kwam een heel mooi en leerzaam EYOF-avontuur ten einde.

DSC06412
Mats Duwel en Flora Wang schopten het tot de kwartfinales

Gerelateerde artikelen