Schoon en Stam OS 2020 ORANGE PICTURES.jpg
Overig

Nations Cup (v), voorronde

  • 17 mei t/m 18 mei 2023
  • Vanaf 08:00
  • Apeldoorn
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

In Apeldoorn wordt op 17 en 18 mei een van de voorronden van de CEV Beach Volley Nations Cup 2023 voor vrouwen gespeeld. 

Nederlandse deelname:

Katja Stam/Raïsa Schoon, Emi van Driel/Brecht Piersma

Olympische kwalificatie
De Nations Cup is een Europees landentoernooi in beachvolleybal voor mannen en vrouwen en maakt ook deel uit van de olympische kwalificatie. Vorig jaar werd de eerste editie gespeeld. De Nederlandse mannen wonnen toen in Oostenrijk brons.

Dit jaar organiseert Nederland een van de zeven voorronden in het vrouwentoernooi. Die wordt op woensdag 17 en donderdag 18 mei gehouden in het Orderbos in Apeldoorn. Toegang tot de wedstrijden van de Nations Cup is gratis.

Voor Nederland spelen Katja Stam/Raïsa Schoon en Emi van Driel/Brecht Piersma in het landentoernooi. Stam en Schoon zijn de huidige nummer vier van de wereldranglijst en de hoogst gerankte Europeanen.

De andere deelnemende landen in Apeldoorn zijn Slovenië, Estland, Cyprus en Noord-Ierland. Alleen de winnaar van de poule gaat door naar de finaleronde, waarvan datum en plaats op dit moment nog niet bekend zijn.

 

Format

De opzet van de CEV Nations Cup is anders dan reguliere toernooien op de beachvolleybalkalender. De teams spelen niet alleen voor eigen succes, maar ook als landenteam voor de overwinning in een best-of-three.

Het toernooi wordt gespeeld volgens de double elimination format, wat zo veel wil zeggen dat je als verliezer in de eerste ronde nog niet bent uitgeschakeld. Bij een 1-1 na twee wedstrijden volgt een golden match (set), waarbij de landen zelf kunnen kiezen welke teams in die beslissende set worden ingezet.

In het vrouwentoernooi doen in totaal 31 landen mee, verdeeld over drie poules van vijf en vier poules van vier landen.

Bij de mannen dingen 35 landen naar de titel. De Nederlandse mannen spelen op 26 en 27 mei hun voorronde in Israël, met Letland, Israël, Schotland, Roemenië als mogelijke tegenstanders. Ook hier gaat alleen de winnaar door naar de finaleronde van de Nations Cup.

Via de CEV Nations Cup van dit jaar en die in 2024 kan ook één olympisch ticket worden verdiend.

 

Gerelateerde sporters

Toon alle 4

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen