Worthy de Jong bron FIBA.basketball 1200x800.jpg
Olympisch kwalificatietoernooi

OKT 3x3 basketbal

  • 12 april t/m 14 april 2024
  • Vanaf 09:55
  • Hongkong
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 12 tot en met 14 april is in Hongkong het eerste olympisch kwalificatietoernooi 3x3 basketbal. TeamNL is zowel met een mannen- als een vrouwenteam aanwezig.

TeamNL bestaat uit:

Vrouwen: Loyce Bettonvil, Noortje Driessen, Janis Boonstra, Julia Jorritsma

Mannen: Worthy de Jong, Dimeo van der Horst, Jan Driessen, Bryan Alberts

Programma

Vrouwen:

Vrijdag 12 april
9.55 uur: Mongolië - Nederland

Zaterdag 13 april
9.30 uur: Nederland - Chili
11.45 uur: Nederland - Azerbeidzjan

De eerste twee ploegen uit deze poule van drie spelen een halve finale en kruisen daarin met de andere poule. Deelnemers daar: Hongarije, Polen, Egypte en Hong Kong. Alleen de Hongaarse vrouwen zijn op basis van 'seed' boven Nederland geplaatst.

Mannen:

Vrijdag 12 april
14.00 uur: Zwitserland - Nederland

Zaterdag 13 april
12.35 uur: Nederland - Hongkong
14.25 uur: Nederland - Oostenrijk

De mannen zouden, net als de vrouwen, in theorie probleemloos door de poulefase moeten komen. In de halve finales wacht dan één van de volgende ploegen: Mongolië, Litouwen, Egypte of Nieuw-Zeeland.

Alle wedstrijden zijn live via YouTube te volgen. Kijk hieronder voor de link. Als de Nederlandse teams de halve finales halen, dan zijn die wedstrijden zondag (vanaf 09.30 uur) via een livestream ook te zien op NOS.nl en in de NOS-app.

Geblesseerd
Bij de vrouwen waren Loyce, Noortje en Janis er (samen met Kiki Fleuren) bij toen Nederland afgelopen zomer Europees kampioen werd. Julia Jorritsma vervangt de geblesseerde Kiki, en is ook geen onbekende op het internationaal toneel: zij speelde op het WK eerder in 2023 mee.

“Dit is het team, ten minste voor dit toernooi”, zegt coach Maksim Kovacevic. “Er zijn verschillende speelsters die ook een groot deel zijn van onze toekomst en van wat we doen. Denk aan Zoë Slagter en Lotte van Kruistum bijvoorbeeld.”

Hij sluit dan ook niet uit dat het team er anders uitziet, mocht Nederland zich tijdens dit toernooi niet weten te plaatsen.

Unieke combinatie
Mannenbondscoach Aron Roijé selecteerde een unieke combinatie van spelers. In 2023 had ‘Team Amsterdam HiPRO’ veel succes met line ups die bijvoorbeeld Arvin Slagter en/of Julian Jaring in tenue zagen. Dit team lijkt meer op de ploeg die we afgelopen jaar naar het WK stuurden, maar dan aangevuld met Bryan Alberts. Die speelde wel eens eerder in Oranje, maar dat was in een full court 5-tegen-5 setting.

Roijé legt de overwegingen uit: “We hebben hiermee een heel sterk team. We hebben een goede balans: met Worthy en Bryan hebben we twee outside spelers, en Dimeo en Jan zijn meer inside georiënteerd. Hoewel Dimeo ook de bal kan handelen.” (Bron: BBN)

Gerelateerde artikelen

Toon alle