Huig Jan Tak SE Teamallianz 900X600
Overig

Olympisch Test Event

  • 9 juli t/m 16 juli 2023
  • Vanaf 12:00
  • Marseille
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 9 tot en met 16 juli vindt op het water bij Marseille het Olympisch Test Event plaats. De zeilers van TeamNL die zich geplaatst hebben voor de Spelen van 2024 komen hier ook in actie.

Met nog 386 dagen tot de start van de Olympische Spelen van Parijs 2024 worden er meerdere olympische test events in Frankrijk georganiseerd. Voor het zeilen, wind- en kitefoilen moet je dan naar Marseille aan de Zuid-Franse kust. In de baai aan de zuidkant van de stad is de olympische haven in aanbouw waar zondag 9 juli de generale repetitie voor de olympische zeilsport van start gaat op de Middellandse Zee, met een team van elf Nederlandse sporters.

TeamNL bestaat uit: 

Laser vrouwen (ILCA6)
Marit Bouwmeester

Laser mannen (ILCA7)
Duko Bos

Kitefoilen vrouwen (Formula Kite)
Annelous Lammerts

Multi hull (Nacra 17)
Laila van der Meer & Bjarne Bouwer

Skiff zeilen mannen (49er)
Bart Lambriex & Floris van de Werken

Skiff zeilen vrouwen (49erFX)
Odile van Aanholt & Annette Duetz

Windfoilen mannen (IQFoil)
Huig-Jan Tak

Windfoilen vrouwen (IQ Foil)
Sara Wennekes


Voor de meeste sporters en voor de organisatie is dit hét moment om te testen hoe het volgend jaar gaat. Net als op de Olympische Spelen mag een beperkt aantal landen meedoen en wordt per gekwalificeerd land slechts één deelnemer per klasse toegelaten. Team Allianz, de nationale selectie van het Watersportverbond, bestaat uit tien atleten aangevuld met windfoiler Sara Wennekes, die haar eigen campagne richting Parijs 2024 organiseert.

Olympische kwalificatie

In drie disciplines, te weten de 49erFX, ILCA6 en IQFoil vrouwen, kan een goed resultaat op dit test event in combinatie met een topresultaat op het Allianz WK Zeilen in Den Haag, leiden tot een vroege olympische kwalificatie op naam voor Parijs 2024. 

Voor Marit Bouwmeester geldt dat ze dan op het podium moet eindigen op het test event en op het WK in Den Haag. Ook geldt dat geen enkele van Bouwmeester haar Nederlandse teamgenoten en tegenstanders op het WK in Den Haag dan in de top tien mag eindigen.

Voor Sara Wennekes geldt dat ze zich kan kwalificeren voor Parijs 2024 als ze op dit test event en op het WK zeilen als totaal resultaat niet meer dan acht punten scoort en dat geen andere Nederlander op het WK in Den Haag in de top tien eindigt.

Voor Odile van Aanholt en Annette Duetz geldt ook dat ze zich als team al na het WK in Den Haag kunnen plaatsen voor Parijs 2024 als ze, als opgeteld resultaat van het test event en het WK niet meer dan acht punten scoren en dat geen andere Nederlands duo op het WK in Den Haag in de top tien eindigt.

Voor de overige Nederlandse deelnemers is dit toernooi een belangrijke stap in voorbereiding op de Spelen van 2024. Voor alle sporters is het WK Den Haag het piekevenement van 2023.


Foto: Huig-Jan Tak (Sailing Energy).

Annelous Lammerts Sailing Energy 1200X800

Annelous Lammerts behoorde tot de wereldtop van het freestyle kitesurfen. Maar nadat het kitefoilen op het programma van de Spelen werd gezet, wisselde ze van discipline om haar olympische droom na te jagen. Lees haar verhaal:

Format

Het format van het toernooi verschilt qua aantal wedstrijden per discipline. Als de wind het niet toelaat, bestaat de kans dat niet alle geplande wedstrijden worden gehouden. Bij meer dan drie gezeilde wedstrijden mag iedereen zijn slechtste resultaat schrappen. De serie wordt in alle disciplines afgesloten met een medalrace of een medalrace series, met de beste tien van het klassement. 

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen