Aanholt Duetz Sofia Cup 2022 Sailing Energy
Wereldbeker

Trofea Princesa Sofia

 • 3 april t/m 8 april 2023
 • Vanaf 12:00
 • Palma de Mallorca
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 3 tot en met 8 april wordt op het water bij Palma de Mallorca gezeild om de Trofea Princesa Sofia. Team Allianz, de nationale selectie van het Watersportverbond, is er op volle sterkte.

TeamNL bestaat uit: 

Laser vrouwen (ILCA6)

 1. Mirthe Akkerman
 2. Marit Bouwmeester
 3. Maxime Jonker
 4. Marissa IJben

Laser mannen (ILCA7)

 1. Duko Bos
 2. Niels Broekhuizen
 3. Paul Hameeteman
 4. Thomas van Ofwegen
 5. Willem Wiersema

Windfoilen mannen (IQFoil)

 1. Kiran Badloe
 2. Luuc van Opzeeland
 3. Huig-Jan Tak
 4. Max Castelein
 5. Sil Hoekstra
 6. Hidde van der Meer 
 7. Joost Vink

Windfoilen vrouwen (IQ Foil)

 1. Lilian de Geus

Kitefoilen vrouwen (Formula Kite)

 1. Annelous Lammerts

Kitefoilen mannen (Formula Kite)

 1. Sam Aben
 2. Duuk van Hees
 3. Jis van Hees
 4. Sven van der Kamp
 5. Roderick Pijls

Multi hull (Nacra 17)

 1. Laila van der Meer & Bjarne Bouwer

Skiff zeilen mannen (49er)

 1. Bart Lambriex & Floris van de Werken

Skiff zeilen vrouwen (49erFX)

 1. Odile van Aanholt & Annette Duetz


Cruciaal
De 52e editie van de Trofeo Princesa Sofía, van 3 tot en met 8 april, is de eerste wereldbekerwedstrijd van het jaar. Het resultaat telt voor alle Nederlanders mee voor kwalificatie voor onder andere het WK zeilen 2023 in Den Haag van 10-20 augustus. Dit vierjaarlijkse WK wordt voor het eerst in de historie georganiseerd in Nederland en het resultaat daarvan is cruciaal voor uiteindelijke olympische kwalificatie.

De allerbeste zeilers, kitefoilers en windfoilers van de wereld ontmoeten elkaar in de baai van Palma. Vorig jaar 2022 maakte de Sofia Cup een sterke comeback als wereldbekerwedstrijd en in 2023 wordt dit de grootste editie met meer dan 1.300 zeilers uit 67 landen.

Arnoud Hummel, hoofdcoach van Team Allianz, benadrukt het belang van de deze world cup: "2023 is een heel belangrijk voor-olympisch jaar voor al onze sporters op weg naar deelname aan Parijs 2024. Op het WK zeilen in Den Haag wordt ongeveer tachtig procent van alle landenkwalificaties voor Parijs 2024 vergeven. Op Mallorca start het seizoen echt en alle grote namen zijn present om een plaats op dat WK in Den Haag te bemachtigen maar ook om zich te bewijzen en een boodschap af te geven. Na de Sofia Cup weten wij als staf maar ook onze sporters weer iets beter waar we staan.”

Nederlandse favorieten
Marit Bouwmeester meldt zich in Palma als kersverse Europees kampioene als een van de favorieten. Dat geldt ook voor de zeilers in de Skiff-klasse, Odile van Aanholt en Annette Duetz en Bart Lambriex en Floris van de Werken. Beide teams zijn de huidige wereldkampioenen in de 49erFX en respectievelijk de 49er-klasse en worden ook gerekend tot de favorieten.

Die favorietenrol geldt ook voor de windfoilers Luuc van Opzeeland, Huig-Jan Tak en in iets mindere mate voor Kiran Badloe. Vooral Van Opzeeland is gebrand om een groot toernooi op zijn naam te schrijven, na een seizoen lang op het podium te eindigen zonder overwinning. Voor Lilian de Geus is de Sofia Cup in elk geval een hereniging met haar oude coach Jacco Koops. Koops neemt tijdelijk de taak van Ivan Pastor over, waarmee de samenwerking is beëindigd. Naar een nieuwe coach wordt gezocht.

Foto: Odile van Aanholt en Annette Duetz tijdens de Sofia Cup 2022 (Sailing Energy).

Format

De eerste races staan gepland op maandag 3 april voor de vrouwen en mannen windfoilers (IQFoil), de Lasers zeilers bij de vrouwen en de mannen (ILCA 6 en 7) en voor de 470 mixed.

Vanaf 4 april komen de andere vijf olympische disciplines ook dagelijks in actie met twee of meer races per dag, als de wind dat toelaat. De races duren tot en met zaterdag 8 april en de winnaar wordt bepaald in een afsluitende medalrace of medalraceserie, met de beste tien van het klassement. 

Eerste World Sailing Wereldbeker 2023

Het eerste World Sailing Wereldbekerevenement op Mallorca wordt gevolgd door de Semaine Olympique Française in april in Frankrijk, de Allianz Regatta in mei-juni in Almere en de Kieler Woche in juni in Duitsland.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle