Arno Kamminga EQM 2020 ORANGE PICTURES
Wereldbeker

Wereldbeker 1

  • 6 oktober t/m 8 oktober 2023
  • Vanaf 10:00
  • Berlijn
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 6 tot en met 8 oktober vindt de wereldbeker zwemmen plaats in Berlijn.

TeamNL bestaat uit:

Vrouwen: Imani de Jong, Maaike de Waard, Tessa Giele, Silke Holkenborg, Lotte Hosper, Tes Schouten, Marrit Steenbergen, Yara van Kalmthout, Janna van Kooten en Sam van Nunen.

Mannen: Lars Bottelier, Caspar Corbeau, Koen de Groot, Niels Dijkshoorn, Thomas Jansen, Luca Janssen, Arno Kamminga, Ensger Kotterink, Floris Kotterink, Ivo Kroes, Sean Niewold, Lucas Peters, Stan Pijnenburg, Ben Schwietert, Kenzo Simons, Lars Verhalle en Thomas Verhoeven.

Internationale elite
De Nederlandse topzwemmers gaan van 6 tot en met 8 oktober voor het eerst dit seizoen weer de strijd aan met de internationale elite. Naast de WK-medaillewinnaars Marrit Steenbergen, Tes Schouten en Arno Kamminga verschijnen nog 24 andere Nederlanders een of meerdere keren op het startblok in Berlijn, de opening van het World Cup-circuit van wereldzwembond World Aquatics.

‘Berlijn’ is de eerste in een serie van drie uiterst sterk bezette World Cup-wedstrijden (langebaan) waar Nederlandse zwemmers vertegenwoordigd zijn. De andere twee evenementen worden gehouden in Athene (13-15 oktober) en Boedapest (20-22 oktober). Zo hebben zich voor Berlijn op de 100 meter schoolslag de snelste zeven mannen ooit ingeschreven, waaronder Arno Kamminga, meervoudig wereld- en olympisch kampioen Adam Peaty (Groot-Brittannië) en de Chinese wereldrecordhouder Haiyang Qin.

Een aantal Nederlandse zwemmers gaat in de World Cup ongetwijfeld nog een poging wagen onder de limiet te duiken voor de wereldkampioenschappen die van 2 tot en met 18 februari in Doha (Qatar) worden gehouden. Mocht dit niet lukken in Berlijn, Athene of Boedapest, dan is er bij de Rotterdam Qualification Meet (RQM) van 30 november tot en met 3 december nog een laatste kans om dit te doen. Overigens kunnen er bij de RQM én op de WK in Doha en bij de Eindhoven Qualification Meet (EQM) van 11 tot en met 14 april tevens limieten voor de Olympische Spelen van Parijs worden gezwommen.

Kim Busch, Marrit Steenbergen, Maaike de Waard (HPC Eindhoven), Tes Schouten, Arno Kamminga, Caspar Corbeau, Kenzo Simons (HPC Amsterdam), Kira Toussaint (traint in Spanje) en Nyls Korstanje (traint in Verenigde Staten) hebben reeds een of meerdere limieten voor de Olympische Spelen gehaald. Zij zijn echter pas zeker van deelname in Parijs als er komend seizoen tot 23 juni 2024 geen andere Nederlanders meer onder hun tijden duiken.

De wedstrijden in Berlijn zijn live te volgen via het YouTube-kanaal van World Aquatics.

Programma met (mogelijke) deelname TeamNL

Zondag 30 juli
03.30 uur series, met o.a.
- 4 x 100 wissel vrouwen: TeamNL (opstelling volgt)

13.00 u (halve) finales met mogelijke NL deelname:
13:46 uur: finale 50 vrij vrouwen met Marrit Steenbergen
14:37 uur: finale 4 x 100 wissel vrouwen met Toussaint, Schouten, Busch en Steenbergen

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle