Kiran Badloe EK Windfoilen 2020
Wereldkampioenschap

WK zeilen, windfoilen

  • 14 augustus t/m 20 augustus 2023
  • Vanaf 12:00
  • WK zeilen Scheveningen
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 11 tot en met 20 augustus worden op het water bij Scheveningen de wereldkampioenschappen zeilen gehouden. De meeste zeilers van TeamNL komen hier ook in actie.

Van 14 tot en met 20 augustus staat het windfoilen op het programma. Deze windsurfdiscipline, waarbij de windsurfers over het water vliegen, is bij de Olympische Spelen in Parijs de opvolger van de RS:X-plank. 


TeamNL bestaat uit: 

Mannen: Luuc van Opzeeland, Huig-Jan Tak en Kiran Badloe

Vrouwen: Sara Wennekes en Lilian de Geus

Goede vorm
Bij de mannen windfoilers greep Luuc van Opzeeland in 2022 net naast het goud in het Franse Brest in de iQFoil klasse, maar ook Huig-Jan Tak en Kiran Badloe horen bij de absolute wereldtop en zijn in goede vorm ook een van de favorieten in deze klasse.

Bij de vrouwen in de iQFoil steekt Sara Wennekes in goede vorm, vlak na het winnen van een bronzen medaille op het olympische test evenement in Marseille. Haar eerste podiumplaats in een groot internationaal toernooi. Drievoudig wereldkampioen windsurfen Lilian de Geus wil dit WK gebruiken om zich te bewijzen op weg naar Parijs 2024 zonder daarbij het podium uit het oog te verliezen.

Foto: Kiran Badloe.

Bekijk hier een video hoe olympisch kampioen windsurfen Kiran Badloe van sport ruilt met snowboarder Niek van der Velden:

Programma

11-17 augustus: Nacra 17 (mixed)
11-17 augustus: 470 (mixed)
11-18 augustus: 49er FX (vrouwen)
11-18 augustus: 49er (mannen)
13-20 augustus: ILCA6 (vrouwen)
13-20 augustus: ILCA7 (mannen)
14-20 augustus: kite (vrouwen)
14-20 augustus: kite (mannen)
14-20 augustus: windfoilen (vrouwen)
14-20 augustus: windfoilen (mannen)

Dit gecombineerde WK van alle zeildisciplines wordt slechts één keer in de vier jaar gehouden. In andere jaren hebben de verschillende klassen elk hun afzonderlijke titelstrijd. In tegenstelling tot de Olympische Spelen, waarvoor slechts één boot of zeiler per olympische klasse per land zich kwalificeert, mogen aan het wereldkampioenschap uit alle landen meerdere teams deelnemen. 

Behalve om de wereldtitel, wordt er ook gestreden om quotumplaatsen voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen