Julie Beurskens BSR AGENCY 900X600
Olympische Spelen Parijs 2024

Judo (v) -57 kg eliminaties en medailles

  • 29 juli t/m 29 juli 2024
  • Vanaf 10:00
  • Olympische Spelen Parijs 2024
Terug naar het overzicht

Het judotoernooi tijdens de Olympische Spelen van Parijs is van 27 juli tot en met 3 augustus. Het wordt afgewerkt in de Champ de Mars Arena.

TeamNL bestaat uit:

Julie Beurskens

Foto: Julie Beurskens

Programma judo

Maandag 29 juli:
10:00 - 14:00 uur: vrouwen tot 57 kg: eliminatie met Julie Beurskens
16:00 - 19:00 uur: vrouwen tot 57 kg: herkansing, halve finale, brons en finale evt. met Julie Beuskens

Puntentelling bij het judo

Het kan snel gaan in het judo: als je je tegenstander op zijn rug werpt, dan heb je gewonnen. Dat heet een ippon. Ook via een houdgreep en een verwurging kun je een ippon scoren. Gooi je je tegenstander op zijn zij, dan krijg je een waza-ari en gaat het gevecht verder. Twee keer een waza-ari geldt ook als een ippon.  
 
Als er geen ippon gescoord wordt, duurt een judopartij op het hoogste niveau vier minuten. Als er dan nog geen winnaar is, wordt er verlengd tot er een score wordt gemaakt.

Legendarische judoka's

TeamNL heeft al heel wat legendarische namen in het judo. Het begon allemaal bij Anton Geesink. Het waren de Spelen van 1964 in Tokio. Het thuisland won in alle categorieën het goud. Behalve in de open klasse, die als belangrijkste werd gezien. Daar won de Nederlander.

Acht jaar later veroverde Wim Ruska zelfs twee keer goud. Zowel bij de zwaargewichten als in de open klasse. Dat is nu niet meer mogelijk, want de open klasse is afgeschaft. Wel is het tegenwoordig voor judoka's mogelijk om via de teamwedstrijd een tweede medaille op dezelfde Spelen te veroveren.

Mark Huizinga is de derde Nederlandse judoka met olympisch goud. Hij was in Sydney 2000 de beste in de klasse tot 90 kilogram.

Eigenlijk moeten we Angelique Seriese ook aan dit rijtje toevoegen. De Brabantse won in Seoul in 1988 goud in de klasse boven 72 kilogram. Zij kreeg echter nooit de lof die ze verdiende, omdat judo voor vrouwen in 1988 een demonstratiesport was.

Wellicht krijgen ze dit jaar een opvolger. Sanne van Dijke won al olympisch brons in Tokio. Debutant Joanne van Lieshout werd eerder dit jaar zelfs wereldkampioen, net als Noël van 't End in 2019.

Let op

In het programma nemen we alleen de onderdelen op waarop TeamNL, eventueel, in actie komt. Alles onder voorbehoud van wijzigingen.

Ga naar de officiële website

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle