Roos Zwetsloot OS 2020 BSR AGENCY 900X605
Olympische Spelen Parijs 2024

Skateboarden street voorrondes en finale

  • 28 juli t/m 28 juli 2024
  • Vanaf 12:00
  • Olympische Spelen Parijs 2024
Terug naar het overzicht

Het skateboarden street is tijdens de Olympische Spelen van Parijs op 28 juli. Er zijn twee vormen: street en park. Op dit moment doet TeamNL alleen mee met de vorm street. Het vindt plaats op de Place de La Concorde.

TeamNL bestaat uit:

Volgt


Foto: Roos Zwetsloot tijdens de Olympische Spelen in 2021 (BSR Agency).

Programma

Zondag 28 juli:
12:00 - 15:30 uur: vrouwen street voorrondes
17:00 - 19:00 uur: vrouwen street finale

Skateboarden street en park, wat is het verschil? 

Street is de meest technische discipline van de twee Olympische disciplines. Het street parcours bestaat uit een vrij vlak en lineaire parcours dat is opgebouwd met objecten die je op straat kunt tegenkomen. Denk aan bankjes, trappen, leuningen, hekjes, muurtjes, randen en kloven. Street skaters zijn meesters in zeer technische tricks die ze op of over deze objecten doen. Daarbij worden verschillende soorten flips, shove its, grinds en slides op hoge snelheid gecombineerd tot ware kunstwerken van tricks.

Skateboarden street wedstrijden

Een Street wedstrijd wordt gereden volgens het 2/5/3 format. De wedstrijd is op te delen in een run sectie en een trick sectie. Tijdens de run sectie krijgt elke skater 2 runs van 45 seconden om zoveel mogelijk trickcombinaties op het parcours te doen. Daarna volgt de trick sectie waarbij elke skater vijf losse pogingen krijgt om zijn beste tricks op een object naar keuze te laten zien. Elke runs en elke losse trick krijgt een score tussen de 0 en 100 punten. Van de zeven mogelijke scores (2 uit de run sectie en 5 uit de trick sectie) bepalen de drie hoogste scores bij elkaar opgeteld de eindscore. Hierbij is het wel zo dat de hoogste run score altijd meetelt bij de eindscore. Het is dus belangrijk dat je dus zowel bij de runs als bij de tricks goed presteert. 
 
Skateboarden park 
 
Park is een van de twee olympische disciplines en vormt in wezen de moderne versie van het oude bekende halfpipe skateboarden of vert skateboarden. In tegenstelling tot de oude heen-en-weer vorm van de halfpipe bestaat het park parcours uit een enorme betonnen kuip -ook wel ‘bowl’ genoemd- met verschillende ronde hoeken en hoge skate obstakels. Het oogt als een enorm leeg zwembad en het vormt het ideale terrein voor vert skateboarders, die van het betere vliegwerk houden. Park skateboarden ziet er zeer spectaculair uit, waarbij skaters met zeer hoge snelheid langs de randen van de baan ‘sliden’ en ‘grinden’. De ronde hoeken en zijkanten van de baan worden gebruikt om veel snelheid op te bouwen voor enorm hoge sprongen ver boven de baan uit.

Onze TeamNL skateboarders komen op de Olympische Spelen van Parijs alleen op het onderdeel street in actie. Wil jij weten hoe moeilijk skateboarden nu echt is? Bekijk dan onderstaande video. Hier wisselen Candy Jacobs en Kimberly Bos van sport in onze videoserie SportSwap. 

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle