Luc Steins Wk 22 Bron NHV 750X500
Wereldkampioenschap

WK handbal (m): Nederland-Noorwegen

  • 17 januari t/m 17 januari 2023
  • Vanaf 20:30
  • Krakau
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 12 tot en met 29 januari vindt in Polen en Zweden het WK handbal voor mannen plaats.

TeamNL bestaat uit:

Jasper Adams, Dani Baijens, Samir Benghanem, Jeffrey Boomhouwer, Tom Jansen, Evert Kooijman, Bart Ravensbergen, Bobby Schagen, Rob Schmeits, Robin Schoenaker, Iso Sluijters, Jorn Smits, Kay Smits, Ivar Stavast, Luc Steins, Rutger ten Velde, Arjan Versteijnen, Niels Versteijnen.

Bijzonder

De deelname aan het WK is bijzonder. De laatste keer dat het Nederlands mannenteam actief was op het wereldkampioenschap dateert uit 1961. Destijds werd na twee verliespartijen een elfde plaats behaald. 

De Internationale Handbal Federatie (IHF) heeft Nederland een wildcard toegewezen. De bond erkent dat Nederland een team in opkomst is. De aflopen jaren hebben onze handbalheren laten zien op het hoogste podium te kunnen acteren. De tiende plaats op het EK 2022 was een bevestiging van deze groei.

Wedstrijdschema Nederland*:
13 januari 18:00 uur Argentinië-Nederland 19-29
15 januari 18:00 uur Noord-Macedonië-Nederland 24-34
17 januari 20:30 uur Nederland-Noorwegen

*Dit schema is onder voorbehoud.

De beste drie landen uit de poule plaatsen zich voor de main round, daarin kruisen groep A/B, C/D, E/F en G/H. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. Als Nederland zich plaatst voor de main round, kruist het mogelijk met Duitsland, Qatar, Servië of Algerije. De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor de kwartfinales.

De Poolse speelsteden zijn Krakau (poulefase en main round), Katowice (poulefase en main round), Gdansk (kwartfinales en halve finales) en Plock (President’s Cup). In Zweden worden de wedstrijden gespeeld in Kristianstad (poulefase), Jönköping (poulefase), Göteborg (poulefase en main round), Malmö (poulefase en main round) en Stockholm (kwartfinales, halve finales, finale).

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen