Arno Kamminga OS 2021 BSR AGENCY 900X600

Hoe kunnen de zwemmers zich kwalificeren voor de Olympische Spelen?

22 maart 2023
Redactie

Onze zwemmers kunnen tijdens de Eindhoven Qualification Meet, 6 tot en met 9 april in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion, limieten zwemmen voor de Olympische Spelen in Parijs. Daarnaast hopen ze tickets te bemachtigen voor de WK’s langebaan in Fukuoka (14-30 juli 2023) en Doha (2-18 februari 2024). 

Naast verschillende deelnemers uit andere landen verschijnen vrijwel alle Nederlandse toppers een of meerdere keren op het startblok in Eindhoven. Zo gaat bijvoorbeeld Marrit Steenbergen in haar thuisbad te water. Voor de WK’s in Fukuoka en Doha heeft ze al verschillende limieten gehaald, maar de 23-jarige Friezin wil uiteraard ook graag onder de richttijden voor de Spelen duiken.

Dat geldt natuurlijk ook voor de andere zwemmers. Kenzo Simons, Arno Kamminga en Tes Schouten noteerden onlangs al toptijden bij internationale wedstrijden in Marseille. Kamminga, op de Spelen van Tokio winnaar van een zilveren medaille op de 100 en 200 meter schoolslag, is na een lange periode van fysieke tegenslag duidelijk op de weg terug.

Ook de prestaties van Tes Schouten spreken tot de verbeelding. De Bodegraafse, begin dit jaar twee maanden uit de roulatie door ziekte, stelde afgelopen weekend in het Franse Saint-Germain en Laye haar beide Nederlandse records op de schoolslagonderdelen scherper.

Behalve de EQM is er nog een aantal andere wedstrijden aangewezen waar de zwemmers limieten voor Parijs kunnen zwemmen.

1. Eindhoven Qualification Meet, 6-9 april 2023 in Eindhoven
2. WK langebaanzwemmen, 14-30 juli 2023 in Fukuoka (JAP)
3. Rotterdam Qualification Meet, 30 november-3 december 2023 in Rotterdam
4. WK langebaanzwemmen, 2-18 februari 2024 in Doha (QAT)
5. Eindhoven Qualification Meet, 4-7 april 2024 in Eindhoven
6. Twee wedstrijden naar keuze, aangewezen door World Aquatics in de periode 1 maart 2023 tot en met 23 juni 2024.

Het zwemmen van een limiet betekent nog niet automatisch dat de sporter ook daadwerkelijk naar de Spelen gaat. Het kan zijn dat een land een maximum aantal deelnemers per sport of discipline mag afvaardigen. Bovendien moet de limiet gezwommen worden op een representatief evenement onder normale omstandigheden. Daarom moet de zwembond een sporter eerst bij NOC*NSF voor uitzending voordragen. Die beoordeelt of de voordracht wordt goedgekeurd.

Kijk voor meer details op de website van NOC*NSF.

(Wijzigingen voorbehouden)

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle