Roos Zwetsloot OS 2020 BSR AGENCY 900X605
Wereldkampioenschap

WK skateboarden

  • 29 januari t/m 12 februari 2023
  • Vanaf 09:00
  • Sharjah
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 29 januari tot en met 12 februari vinden de WK skateboarden street en park plaats in Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten

Het toernooi maakt voor onze skateboarders deel uit van de Road to Paris 2024, waar voor de tweede keer skateboarden op het olympische programma staat.

Nederlandse deelname:

vrouwen, street: Roos Zwetsloot, Candy Jacobs, Keet Oldenbeuving, Christina Steens

mannen, street: Remco Erkeland, Daniel Moragues

mannen, park: Otto Hoffmann

World Skate heeft voor 2023 twee events aangekondigd die meetellen voor de kwalificatie Parijs 2024. Het eerste event is de WST World Championships Sharjah 2022, waar van 29 januari tot en met 5 februari het WK street en van 5 tot en met 12 februari het WK park wordt gehouden.

Ook op de Rome Street Skateboarding Contest, die van 18 tot en met 25 juni in Italië plaatsvindt, zijn voor het onderdeel street kwalificatiepunten voor de Spelen te verdienen. (Bron: SFN)

Foto: Roos Zwetsloot tijdens de Olympische Spelen (BSR Agency).

Programma WK

Street
29 t/m 31 januari: trainingen
1 februari: kwalificatie vrouwen
2 februari: kwalificatie mannen
3 februari: kwartfinales vrouwen en mannen
4 februari: halve finale vrouwen en mannen
5 februari: finale vrouwen en mannen

Park
5 t/m 7 februari: trainingen
8 februari: kwalificatie vrouwen
9 februari: kwalificatie mannen
10 februari: kwartfinales vrouwen en mannen
11 februari: halve finale vrouwen en mannen
12 februari: finale vrouwen en mannen

Format

Street
De top-5 van de Olympic World Skateboarding Ranking is rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinales. Alle andere deelnemers moeten zich daarvoor kwalificeren.

In de kwalificatie doen alle skaters twee runs van maximaal 45 seconden, waarvan de beste telt. Per gender gaan de beste 32 naar de kwartfinales. 
Ook in de kwartfinales doen alle deelnemers twee runs, waarbij de beste telt. Zestien deelnemers gaan naar de halve finales.

In de halve finales wordt het olympische format  2-5-3 gehanteerd: ieder krijgt twee runs waarin ze vijf tricks moeten laten zien. Drie scores tellen mee voor het resultaat per run. De beste run telt als eindscore.

Acht deelnemers gaan naar de finale, waarin opnieuw het olympische format wordt gehanteerd.

Park
De top-5 van de Olympic World Skateboarding Ranking plus de olympische medaillewinnaars zijn rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinales. Alle andere deelnemers moeten zich daarvoor kwalificeren.

In de kwalificatie doen alle skaters drie runs van 45 seconden, waarvan de beste telt. Per gender gaan de beste 32 naar de kwartfinales. 
Ook in de kwartfinales doen alle deelnemers drie runs, waarbij de beste telt. Zestien deelnemers gaan naar de halve finales.

In de halve finales en de finale (acht deelnemers) krijgt iedereen opnieuw drie runs, waarbij de beste run telt. Voor elke run staat opnieuw maximaal 45 seconden. Tenzij iemand valt. Dan is de run ook voorbij.

Gerelateerde sporters

Toon alle 3

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle