Always

Always is naast het Officiële Menstruatieproduct van de Olympische en Paralympische Spelen Parijs 2024, ook officiële leverancier van TeamNL. Als Feminine Care Supplier, zorgt Always ervoor dat alle vrouwelijke atleten toegang hebben tot menstruatieproducten. Dit doen zij door producten te doneren aan trainingslocaties, zoals het sportcentrum Papendal en het Olympisch Dorp.

Terug naar het overzicht
Lisa Kruger (1)

Always en TeamNL willen taboe rondom menstruatie doorbreken

Op Wereld Menstruatiedag (28 mei) start een sociale mediacampagne om het taboe rondom menstruatie in de sportwereld te doorbreken door het bewustzijn rondom de consequenties van dit taboe te vergroten. Vrouwelijke topsporters stuiten namelijk nog te vaak op onbegrip als gevolg van maatschappelijke en culturele stigma’s. Maar liefst 61% van de Nederlandse vrouwelijke sporters geeft aan dat zij nog steeds het gevoel hebben dat menstruatie een taboe is in de Nederlandse sportindustrie, blijkt uit onderzoek van Always. Dat moet anders.

Meer aandacht voor de vrouwelijke sporter

Prestatiemanager kennis, onderzoek en ontwikkeling Kamiel Maase van NOC*NSF herkent dit gevoel: “Er is veel meer aandacht nodig voor de biologische én sporttechnische kenmerken van de vrouwelijke sporter; 90 % van het bestaande onderzoek is gedaan onder een mannelijke populatie”.

NOC*NSF wil de vrouwelijke sporter meer aandacht geven en vooral meer onderzoek laten uitvoeren. De ambitie is om vrouwen in de (top)sport op basis van gedegen kennis op zijn minst even goed te kunnen adviseren als hun mannelijke collega’s. Denk aan onderwerpen als borstgezondheid, blessures en bekkenbodem-gezondheid. Ook daar zijn nog veel taboes. “We kunnen veel meer doen en er is veel meer bewustwording nodig, ook bij ons” geeft Kamiel aan.

Ik heb me in die periode echt onzeker gevoeld, maar de liefde voor de sport was altijd groter. De verschillende nadelen die de puberteit met zich mee kunnen brengen, heeft ook één groot voordeel: je lichaam wordt sterker. En hoe beter ik werd in zwemmen, hoe sterker ik me ook mentaal voelde. Het werd mijn kracht en door die kracht kon ik me overal overheen zetten.

Lisa Kruger

Over Always

Al meer dan 35 jaar heeft Always miljoenen meisjes en vrouwen wereldwijd ondersteunt tijdens de puberteit en de levensfases daarna via voorlichting, het verstrekken van producten aan degenen die deze nodig hebben, en het aanpakken van maatschappelijke barrières via programma's zoals Always #LikeAGirl en #KeepHerPlaying. Dit jaar als wereldwijde partner van de Olympische en Paralympische Spelen Parijs 2024, omarmt Always een nieuw tijdperk. Hun missie is om open gesprekken over menstruatie op gang te brengen, het ondersteuningsnetwerk van vrouwen voor te lichten  en om ervoor te zorgen dat vrouwen niet zonder de menstruatieproducten komen te zitten die ze nodig hebben.